Obavijesti

DA LI STE IKADA VIDJELI OVU POVELJU?

DA LI STE IKADA VIDJELI OVU POVELJU TREBINJA DUBROVNIKU?

be-v_20649S1U jeku divljačkog napada na Grad Dubrovnik, u decembru 1991., Bošnjaci Trebinja pišu Povelju odanosti gradu koji je bio okrilje njihove mladosti i ljubavi. Časopis Behar je do raritetnog materijala došao pripremajući portret jednog od najvećih hrvatskih i bošnjačkih književnika – Feđe Šehovića.

Ugledni pisac rođen je u Bileći 1930. godine, mladost je proveo u Trebinju, a Dubrovniku (i hrvatskoj kulturi u cjelini) je dao nemjerljiv doprinos kao romanopisac, dramatičar, novinar, pokretač kazališta Marin Držić, kulturni poslenik itd.
Bio je aktivni sudionik obrane Dubrovnika od agresije. Više puta je u javnim nastupima u hrvatskim medijima ukazivao da su dubrovački Bošnjaci dali nemjerljiv i presudan doprinos obrani Dubrovnika – ili kako ih je nazivao  „braniteljima hrvatske Atene“.
„Povelja odanosti i prijateljstva Gradu Dubrovniku“ časopisu Behar ustupljena je iz privatne arhive književnika Feđe Šehovića.

CJELOKUPAN TEKST POVELJE:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
U ime Oca, Sina, i Svetoga Duha

Neka nam Bog pomogne onoliko koliko je iskrena ova naša POVELJA prijateljstva i odanosti GRADU DUBROVNIKU.
Ona predstavlja nastavak stoljetnog iskazivanja privrženosti, prijateljstva i dobrosusjedstva između Bosne i Dubrovnika, između Bošnjaka i Dubrovčana. Ona je samo tanahni listić i nastavak časne knjige odanosti i povjerenja koju započe ban Kulin, a nastaviše pisati svi veliki bošnjački sinovi, preko kralja Tvrtka i Stjepana do velikog vezira Ahmed paše Hercegovića.
Gospodine Grade, velika svjetska stijeno! Mi nemamo sile i moći da ti pomognemo onako kako to naši svijetli banovi i kraljevi mogahu. Tebi, najljepšem okrilju naše mladosti i ljubavi. Jedino što smo mogli, mi smo i uradili, odbili smo po cijenu posla i prebivališta, da pucamo u našu mladost i u našu ljubav. S nadom da ćeš nas jednog dana opet primiti u svoja topla, kamena njedra, molimo Te – oprosti nama, jer oni ne znaju što čine.

U ime onih trebinjskih Bošnjaka koji će te voljeti do „zgornjega svijeta“.

Općinski odbor Muslimanske bošnjačke organizacije TREBINJE

U Trebinju 5. decembra 1991. godine
(29. džumadel-uma 1412 h. g.)

image002preuzeto od: behar.hr

Ova povelja je jedan od velikih šamara hrvatskim negatorima Bošnjaštva na prostoru BiH ali i na prostoru Hrvatske. Takođe ova povelja pokazuje s koliko emocijom i kakvim poštovanjem je Bosna uvijek gledala na HRvatsku a posebno na Dubrovnik. Povelja, šamar je svim onim hrvatiziranim građanima Bosne koji danas mašu zastavama Hrvatske a ne prihvataju svoju zastavu sa ljiljanima. Nadamo se da će ova povelja posebno otvoriti oči onima koji kroz svoje medijske prostore pokušavaju samo nametnuti mržnju, neslogu i razdor kroz spinovane članke i emisije.

Zahvaljujeom se Feđi i svima onima koji su učestvovali u izradi ove Povelje.

AntiDayton pokret

DA LI STE IKADA VIDJELI OVU POVELJU?
Komentari
Na vrh