Vijesti i reakcije

BOSANČICA I GRB KOTROMANIĆA NA BILINOM POLJU

Na samom početku prve utakmice između reprezentacija Irske i Bosne i Hercegovine, u doigravanju u UEFA kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine u Francuskoj, na stadionu Bilino polje je posmatrače dočekao zaista jedan predivan prizor.

Naime, pored nametnutih simbola za trokutom i zvjezdicama, koji se očigledno iz nekog razloga forsiraju od strane NS/FS BiH, i uprave stadiona “Bilino polje”, a koje ističu građani koji dozvoljavaju da im se oči zamažu simbolima današnje dejtonske okupacije, ipak smo se mogli uvjeriti da se ogroman broj i št je najvažnije, rastući broj građana, odnosno navijača protivi nametanju trokutova i zvjezdica koje su nam skrojili zajedno sa dejtonskom luđačkom košuljom.dejtonska

Nakon intoniranja gostujuće himne, izvedena je muzika iz filma “National Lampoon's Animal House” kompozitora Elmera Bernsteina nazvana himnom “Intermezzo” autora (mnogi bi rekli plagijatora) Dušana Šestića. Izvođenje ovog plagijata je nadglasala jedna i jedina himna Republike Bosne i Hercegovine, koju su navijači pjevali iz sveg glasa nanovo potapajući nade nekih da će ugušiti želju za bosanskom slobodom.

Netom nakon izvođenja himni, na samom početku utakmice, gledaoci širom svijeta su mogli primijetiti i jedan nesvakidašnji i predivan prizor. Osim dejtonske krpenjače, koju su držali ljudi koji još izgleda ne shvataju da je dejtonski poredak grobar Republike Bosne i Hercegovine, u jednom dijelu stadiona Bilino polje se mogla primijetiti skupina navijača koja, ne samo što je pjevala himnu “Jedna si jedina”, nego je takođe istakla ogromni kvadratni transparent sa grbom bosanske kraljevske kuće Kotromanića, ispod kojeg su takođe istakli i drugi transparent na kojem je velikim slovima ponosno pisalo:

босɴɖ н χєϸчєго□нɴɖ

Ovi navijači Bosne i Hercegovine, tačnije navijačka grupa BH Fanaticos ne samo što nisu dozvolili da im neko drugi kroji simbole, ne samo što su ponosno istakli republičku zastavu sa ljiljanima, te istakli bosanski kraljevski grb, nego su i kao vrhunac istakli i natpis na Bosančici (bosanskoj ćirilici) sa imenom svoje države: BOSNA I HERCEGOVINA. Bosančica i grb Kotromanića su zaista historijski gest, obzirom da je ovo prvi put da se na nekom događaju velikog značaja, ponovo ističe staro bosansko pismo i pokazuje svijest i državotvornost.

bosancica2

Svi koji su gledali utakmicu, mogli su zaista lijepo vidjeti ovaj zadivljujući prizor, međutim, komentator BHT-a (kojeg uzgred plaćaju građani ove države) nije našao za shodno ni da spomene, a kamo li pohvali ovaj historijski potez bosanskohercegovačkih navijača. Ne samo da spomenuti komentator nije ovo spomenuo, nego ovo takođe nije spomenuo niti jedan medij, izuzev portala KLIX.BA (koji je makar stavio fotografiju).

Ovim putem, AntiDayton pokret se od sveg srca zahvaljuje svim navijačima, posebno BH Fanaticosima koji su prepoznali učestale atake na našu baštinu, jezik i kulturu, i koji su učestvovali u ovoj plemenitoj akciji oživljavanja bosanske baštine, i zaštite tekovina bosanske države, sa željom da se naše autentično srednjovjekovno pismo konačno uključi u obrazovni sistem ove države, i dobije svoje zasluženo mjesto u udžbenicima novih generacija Dobrih Bošnjana.

BOSANČICA I GRB KOTROMANIĆA NA BILINOM POLJU
Komentari
Na vrh