Obavijesti

BHF: KAPETAN GRADAŠČEVIĆ, KULIN BAN I LJILJANI U IRSKOJ

BHF: KAPETAN GRADAŠČEVIĆ, KULIN BAN I LJILJANI U IRSKOJ
VEČERAS PO KO ZNA KOJI PUT NAVIJAČI OSVJETLJAVAJU OBRAZ NAŠE ZEMLJE!

6Nakon realno lošeg izdanja naše Reprezentacije večeras u Dublinu, ostalo je samo podjestiti na to da se Armija navijača naše zemlje ne može mjeriti ni sa čim. BHFanatikosi nakon predobrog koreografskog izdanja u Zenici, te podjećanja na to da je Tvrtko I Kotromanić bio prvi kralj Kraljevine Bosne a ne susjednih zemalja, večeras su takođe podsjetili na velikane naše historije i u dalekoj Irskoj.
12227212_10206910125604531_632775040578499469_nVečeras su se na tribini naših navijača zavijorili jedni od najistaknutijih likova naše historije. Likovi bana Kulina i Husein Kapetana Gradašćevića zvanog Zmaj od Bosne. Između njihovih portreta vijorio se grb Nezavisne, međunarodno priznate i 177 članice UN-a, Republike Bosne i Hercegovine. Iznad i ispod tog grafita napisano je:
DIŽITE SE HUSEIN KAPETANE I BAN KULINE, DA VIDITE KAKVE BOSNA IMA SINOVE!
7KULIN BAN:
Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Poznat je po svojoj povelji. Bio je jako značajan vladar. Za vrijeme njegove vladavine Bosna doživljava razvoj. Ostao je jako upamćen u narodu, pa tako postoji izreka Od Kulina bana i dobrijeh dana.
Na vlast je postavljen već oko 1172. godine od strane Bizanta, ali je nakon smrti Manuela I Komina sebe nazivao carem Bosne. Kao što je pomenuto vladavinu je započeo kao vazal bizantijskog cara, a zatim kao vazal ugarskog kralja. S izuzetkom jednog vojnog pohoda, koji je protiv Bizantije vodio 1183. godine, Bosna je njegovu vladavinu provela u miru i značajno ekonomski napredovala.
husein_kapetan_gradascevic
HUSEIN KAPETAN GRADAŠĆEVIĆ – ZMAJ OD BOSNE:
Zmaj od Bosne je general koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanlijskom carstvu. Gradaščević je rođen u Gradačcu 1802. godine i odrastao je okružen političkom klimom nemira u zapadnim krajevima Carstva. Kad je Dželaludin-paša otrovao njegovog brata Murat-kapetana 1821. godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tokom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja i tolerancije, te je postao jedan od najpopularnijih osoba u Bosni.
Godine 1831. Gradaščević je izabran za vođu pokreta za Bosansku autonomiju. Brzo je otjerao vezira i ostale protiv-autonomijske osobe, te tako postaje de facto vladar Bosanskog pašaluka.
2
BHFanatikosi i ovaj put su pokazali kao i svaki put svoju nemjerljivu ljubav prema našoj zemlji te pokazali poštovanje prema historijskim likovima Bosne. Ovo je zaista bio jedan prelijep niz dobrih predstava BHFanatikosa koji su svojim korteom izazvali mnogo pažnje kod Iraca u Dublinu. Korteo je bio popraćen pogledima i čuđenjem te su mnogi mediji u Irskoj objavili kako se gromoglasno navijanje čulo daleko korz Dublin večeras.
1ANTIDAYTON ovim putem još jednom se zahvaljuje BHFanatikosima, koji takođe rade na održavanju svijesti građana naše zemlje te podjećaju na bitnost informacija o našoj historiji. AntiDayton se zahvaljuje svim navijačima, njih preko 2000 koji večeras nisu žalili svoje dlanove i grla za reprezentaciju najponosnije i najhrabrije zemlje na svijetu. Vi ste jedan poseban ponos države prateći reprezentaciju širom svijeta bez obzira na sve, predstavljajući naš narod kao najbolji ambasadori.
5Mi smo jako pametan, častan, pošten i dobar narod. Loši smo za sebe jako često nažalost ali smo opet svi jedna sretna velika porodica pa i kada nam je teško. Ne volimo nepravdu a posebno negiranje one nepravde koja je učinjena nad nama. Negatorima genocida nije mjesto nigdje na svijetu pa ni u BiH, ali svakom običnom čovjeku ove zemlje, kojem srce zaigra kada loptu udari jedan od igrača naše zemlje treba reći hvala, jer ne voljeti svoju zemlju i proklinjati je, samo može bit izdaja i ništa više.
11Čestitke BHFanatikosima na uspješnoj koreografiji.

AntiDayton pokret

 

BHF: KAPETAN GRADAŠČEVIĆ, KULIN BAN I LJILJANI U IRSKOJ
Komentari
Na vrh