Obavijesti

GODIŠNJICA I SPOMEN OBILJEŽJE NERMINA DIVOVIĆA (7)

GODIŠNJICA I SPOMEN OBILJEŽJE NERMINA DIVOVIĆA (7)

10984133_10206901799236377_6951076826887779233_nGODIŠNJICA UBISTVA
Na današnji dan 1994. godine 11. novembra, ubijen je sedmogodišnji dječak grada Sarajeva, rahmetli Nermin Divović.
Nermin Divović je rođen 14. novembra 1987. godine i danas bi imao punih 28 godina i bio odrastao mlad čovjek da je njegov dušman odlučio da ipak ne puca na njega i njegovu majku i sestru.
Snajperista je smješten u zgradi “Metalka” pucao na pješački prelaz između Zemaljskog muzeja i Filozofskog Fakulteta. Majka Dženana Sokolović taj dan je iz pravca Zemaljskog muzeja prelazila pomenuti pješački prelaz prema Filozofskom Fakultetu. Za ruke je vodila sa svoje desne strane kćerku od tada osam godina a sa svoje lijeve strane sina rahmetli Nermina Divovića. Snajperista, pucao je vjerovatno da ubije i djecu i majku jednim te istim metom ali je metak prošao kćerci ispred lica i majku pogodio u stomak, a onda izašao na drugu stranu prema Nerminu i Nermina ubio na licu mjesta pogodivši ga u glavu.
Nermin Divović ostao je nepomičan iako su pripadnici UNprofora pokušavali da promjene situaciju, međutim, to su trebali uraditi onog momenta kada su oni prelazili pješački prelaz. Transporter koji je cijelo vrijeme opsade Sarajeva stajao an tom prelazu, trebao je svojom kretnjom da zaštiti majku i djecu dok ne pređu preko prelaza, međutim ovaj put to nije bio slučaj.
Nerminova fotografija kako leži u lokvi sopstvene krvi obišla je cijeli svijet. Pomenuta fotorafija je jedan od najkorištenijih foto dokaza na sudu u Den Haagu tokom suđenja svim osumnjičenim i presuđenim ratnim zločincima za opsadu glavnog grada naše zemlje i ubijanje građana u njemu.

opkoljenosarajevo76SPOMEN OBILJEŽJE

AntiDayton pokert je godinama podjećao na ovog dječaka, nadajući se da će potaknuti nečiju svijest u svijetu politike te da će Nerminu Divoviću biti postavljena spomen ploča na par metara od mjesta gdje je ubijen. Nažalost to se nije desilo te je AntiDayton pokret odlučio sakupiti novac unutar svog članstva, finansirati izradu i postavljanje spomen obilježja na mjestu tri metra udaljenom od pješačkog prelaza.
Za kratko vrijeme novac je skupljen te su finasije stigne iz privatnih kućnih budžeta članova pokreta iz Australije, Amerike, Kanade, gotovo svih zemalja Evrope, Sandžaka pa i iz Bosne i Hercegovine.
Vrlo brzo je naručena izrada spomen obilježja koje će podjsećati na Nermina Divovića ali ne tako brzo gradske vlasti nisu imale osjećaj da se ova akcija sprovede do kraja. Spomen obilježje je trebalo biti postavljeno prošle godine na godišnjicu na današnji datum kada je Nermin ubijen ali zbog gradskih vlasni nažalost nije.

Screenshot_2014-11-13-04-14-57-1NAJAVA:
Danas, 18. novembra 2015. godine u 12:00 sati ispred Filozofskog Fakulteta na par metara do mjesta gdje je Nermin Divović ubijen, bit će konačno postavljn spomen kameen/obilježje čemu će prisustvovati učenici Osnovne Škole Fatima Gunić iz Sarajeva, iz Opštine Novi Grad. Takođe prisustvovat će članovi AntiDayton pokreta te i mnogi građani grada Sarajeva. 

Ovim putem, pozivamo sve građane, posebno roditelje da izvedu svoju djecu danas u šetnju i dođu s njima skupa položiti cvijeće i odaju počast ovom sedmogodišnjem dječaku čiji život je otet kukavički i bez razmišljanja. Dođite, da skupa pošaljemo poruku kako djeca ubijena tokom opsade Sarajeva i tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nikada neće biti zaboravljena. 

Nakon otkrivanja spomen obilježja, roditelji Nermina i njegova braća od kojih jedan nosi i njegovo ime a nakon toga i ostali građani i učenici položit će cvijeće kraj kamena u Nerminovo ime.
PicsArt_1409566894980SRIJEDA – 18. NOVEMBAR 2015. U 12:00 SATI ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA U SARAJEVU!

DA SE NIKADA NE ZABORAVI I NE PONOVI HLADNOKRVNO I UKAVIĆKO UBIJANJE DJECE NAŠE ZEMLJE!

AntiDayton pokret

GODIŠNJICA I SPOMEN OBILJEŽJE NERMINA DIVOVIĆA (7)
Komentari
Na vrh