Aktivnosti

ANTIDAYTON POKRET: ŠEST DANA U TURSKOJ JE VELIKO I TEŠKO ISKUSTVO!

ANTIDAYTON POKRET: ŠEST DANA U TURSKOJ JE VELIKO I TEŠKO ISKUSTVO!


Članovi AntiDayton pokreta proveli su šest dana u Turskoj, kako bi pomogli unesrećenima onoliko koliko su u mogućnosti. Odaziv na akciju koja je pokrenuta na društvenim mrežama bio je i više nego dobar te je skupljeno 15.000 KM koje su potrošene na prehranu i higijenske artikle u Adani, Hatayu i Reyhanliju gdje se nalazi jetimski kamp na granici sa Sirijom.

Na taj način dali smo doprinos narodu koji sada prolazi kroz teške dane a sigurno će trajati i gofinama. Grad od 4 miliona stanovnika je gotovo u potpunosti razoren i objekti koji su ostali u cjelini, nisu sigurni za korištenje jer su teško ostećeni i neuslovni za život a s tim i nesigurni.

Adana koja se nalazi na 200 km od Hataya primila je oko 2 miliona izbjeglica ugroženih zemljotresima. Veliki broj je otišao u Reyhanli i druge manje gradove u blizini koji nosu pretrpjeli štetu kao Hatay, dok je ostali dio stanovništva ostao u Hatayu pod šatorima u organizovanim kampovima i privatnim šatorima ispred svojih kuća ili ispred onoga što je preostalo od njih. Ljudi ne žele napuštati svoje domove, kuće i zgrade te u njima sve što su stekli ostavljati lopovima i kriminalcima. Na taj način u šatorima bar su u blizini svojih objekata i ako je nešto i čitavo ostalo iz njih izvlače stvari kranovima ili munjevitim brzinama. Vlast je u gradu Hatay izdala naređenje da niko ne smije boraviti u objektima da ne bi došlo do rušenja i novih žrtava posebno ukoliko bi se desio neki novi jači zemljotres.

Tokom našeg boravka u Adani i Hatayu zabilježeno je preko 60 zemljotresa nižih magnituda na svu sreću.

Narodu koji je u šatorskim naseljima ili privatnim šatorima ispred kuća potrebno je apsolutno sve. Jednostavno zamislite se u situaciju da ostanete bez svega što imate osim onoga što je na vama u datom trenu.
Teške su sudbine onih posebno koji su ostali brz svojih najmilijih.

U Adani smo posjetili Univerzitet u kojem je smješteno oko 3000 izbjeglica iz Hataya. Među njima je i oko 500 djece do 15 godina. S obzirom da Univerzitet ima organizovanu sopstvenu kantinu za studente, u ovaj objekat smo se odlučili da ne doniramo hranu i pakete već ono što oni smatraju da im je potrebno. Te smo nakon razgovora utvrdili da su im higijenska sredstva najpotrebniji jer hrane imaju za sada dovoljno.

Pakete smo napravili i odvukli za Hatay te se posvetili privatnim šatorima i rubnim dijelovima grada jer u organizovanim kampovima su organizovane i kuhinje i pomoć jer njima upravljaju humanitarna udruženja poput AFAD-a i drugih. Tako da smo obilaskom rubnih dijelova obišli građane koji žive pod šarorima ispred svojih napuštenih i razorenih ili oštećenoh kuća te im uručili 400 paketa sa hranom i higijenskim sredstvima.

Treći dio smo namijenili jetimskom kampu u gradu Reyhanli na samoj granici sa Sirijom. Tu su Sirijska djeca, jetimska djeca i želja nam je bila da i njima dostavimo pomoć ali i da slatkišima obradujemo djecu. Tako smo zadnji dan posjetili navedeni grad u kojem nam je kontakt bio Midhat Brkan iz Udruženja Pomozi:ba iz Sarajeva. U ovo mjesto u jednu organizovanu kuću koja se brine o ovoj djeci i samohranim majakama dostavili smo hranu koju smo takođe odlučili kupovati u velikim pakovanjima i količinama kako bi nahranili što veći broj izbjeglica.

Pokret se vratio u Sarajevo sedmi dan i planira već novi odlazak ciljano u Reyhanli u jetimski kamp tokom Ramazana mjeseca i posvetiti se djeci, ramazanu, iftarima i pomoći koja bude neophodna.

Svi smo još uvijek pod dojmom ner smo razoreni Hatay obišli velikim dijelom. A onda kolektivno zapitali smo se kako je bilo našim spasiocima koji su bili tu u prvim danima kada je bilo najteže i najbolnije. Kako je bilo spašavati ljude i djecu u tim prvim danima nakon zemljotresa kada je sada ovako tešto. Tim povodom ponosni smo na sve one koji su otišli u Tursku makar jedan dan, koji su pružili svoju pomoć i finansijski i direktno na terenu. Takođe jako smo ponosni na Udruženje Pomozi ba koje je dalo nemjerljiv doprinos u pomoći ovim ugroženim gradovima. A onda zahvalni smo i posebno ponosni na sve one članove i istomišljenike pokreta AntiDayton koji su putem nas donirali svoj privatni novac kako bi olakšali i pomogli ugroženi narod Turske i Sirije.

Hvala vam svima pojrdinačno na svakoj odvojenoj emociji, povjerenju i donaciji!

U nastavku možete pogledati video našeg boravka u Turskoj.

AntiDayton pokret

Alen Mahović, Midhat Hajdarević, Sadik Menković, Nedžad Hodžić, Nihad Aličković.

 

ANTIDAYTON POKRET: ŠEST DANA U TURSKOJ JE VELIKO I TEŠKO ISKUSTVO!
Komentari
Na vrh