Istaknuto

ALIČKOVIĆ: POD HITNO ZAUSTAVITI PROMOCIJE FILMA O TZV. SRPSKOJ!

ALIČKOVIĆ: POD HITNO ZAUSTAVITI PROMOCIJE FILMA O TZV. SRPSKOJ!

ALIČKOVIĆ: POD HITNO ZAUSTAVITI PROMOCIJE FILMA O TZV. SRPSKOJ!

U narednim mjesecima film Borisa Malagurskog “Republika Srpska-borba za slobodu” najavljen je u mnogim kino kućama u Evropi. Nakon sramne premijerne projekcije u Banja Luci, sada su na red došli gradovi Evrope kako bi se iskrivila slika istine u RBiH o periodu 92-96.

Tim povodom, mnoge zajednice Bošnjaka patriota su negodovale ovoj promociji te je jedan od reakcija naših ljudi u Stuttgartu dovela do otkazivanja navedene projekcije. U Stuttgartu je promocija trebala biti održana 21. oktobra 2022. godine, međutim nakon što je Uprava kina saznala o kakvom se filmu radi, otkazali su najavljenu projekciju.

Sada je potrebno uraditi to isto i u drugim gradovima i kono kućama Evrope. Projekcija ovog sramnog filma najavljena je i u:

Lucern, Sankt Ghalen, Cirih, Uster, Balincona, Lozana, Bern, Ofenbah, Dortmund, Dizeldorf, Minhen, Roterdam, Antverpen, Brisel, Luksemburg, Salcburg, Linc, Beč, Grac, Klagenfurt, Filah, Ljubljana, Vićenca, Kopenhagen, Malme, Halmstad, Helsingborg, Stokholm, Geteborg a onda i nekoliko gradova Srbije.

juče je Nihad Aličković u ime AntiDayton pokreta, uputio pismo upravama kino kuća i sala koje su najavile ovu projekciju sa zahtjrvom da se odustane i otkaže projekcija i promovija laži.

‼️Pročitajte pismo u cjelosti‼️

“Poštovani,

Ovim putem želimo da Vas obavijestimo da je u planu u Vašem Kino objektu, održavanje projekcije filma “Republika Srpska: The Struggle for Freedom”.

Želimo da Vam saopštimo da film koji je u najavi nije sadržaj koji prikazuje istinu već iskrivljenu sliku istine o stvaranju tzv. republike srpske na prostoru međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine u 90-tim godinama. Pokušaj na silu bespravnog stvaranja paradržave na tlu RBiH je rezultirao agresijom na 77. članicu UN-a i masovnim zločinima i genocidom nad Bošnjacima

Za zločine i genocid nad Bošnjacima od 92-96. godine, donesene su presude Internacionalnog Suda pravde u Denn Haagu. Pred tim sudom pravde je presuđen politički vrh ali i vojni i policijski za počinjene zločine i genocid.

Vjerujemo da znate i da Vam tema Srebrenice i genocida počinjenog u ovom gradu nad jednim narodom nije nepoznata, te Vas nećemo zatrpavati mnogim činjenicama koje su poznate cijelom svijetu, jer su se zločini i genocid odvili pred očima cijelog svijeta. Ali Vam želimo skrenuti pažnju da ovaj film koji je najavljen u Vašem objektu je veličanje ratnih zločinaca, fabrika laži, falsifikovanje historijskih činjenica i podvaljivanje laži i mitova očima svijeta. To je završna faza počinjenog genocida. 

Na reakcije građana Bosne i Hercegovine o najavljenom filmu, Kino u Stuttgartu “Atelier Am Bollwerk” je otkazalo prikazivanje ovog filma, što jasno govori da njihova svijest nije bila pripremljena za pokušaj manipulacije ovim filmom kroz njihivo Kino te da su uvažili zahtjev kada su shvatili da će promovisati laži i obmane. 

Tim povodom kao žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene djece i preko 2000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih  grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba, od Vas zahtjevamo razum i reakciju, te otkazivanje prikazivanja ovog sramnog filma koji je režiran i finansiran od strane istomišljenika onih koji su agresijom, zločinima i genocidom stvarali tu paratvorevinu na našoj krvi natopljenoj zemlji.

Nadamo se da ćete uvažiti ovo pismo AntiDayton pokreta koji se bavi razvojem kulture sjećanja na period agresije i genocida, te zaustaviti sramno prikazivanje ovog lažnog i sramnog filma koji narušava sve ljudske norme i gazi po žrtvama našeg naroda.

Unaprijed zahvalni, očekujemo Vas odgovor.

S poštovanjem,

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

POZIVAMO TAKOĐE sve naše zajednice u Švicarskoj, Švedskoj, Danskoj i Holandiji da prevedu ovo pismo na jezik navedene zemlje ili na engleski jezik i pošalju ga na adrese Uprava određenih kino sala u kojima bi se trebale održati projekcije sa zahtjevom o obustavi promocija. Učinite to, dužni smo to i žrtvama ali i sebi.

AntiDayton pokret

ALIČKOVIĆ: POD HITNO ZAUSTAVITI PROMOCIJE FILMA O TZV. SRPSKOJ!
Komentari
Na vrh