Vijesti i reakcije

ALIČKOVIĆ: GODIŠNJICA LEGALIZOVANJA GENOCIDA

NIHAD ALIČKOVIĆ: DANAS JE GODIŠNJICA LEGALIZOVANJA GENOCIDA “REPUBLIKOM SRPSKOM” OD STRANE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE, DAYTONSKIM SPORAZUMOM

Na današnji dan 1995. godine je počinjena najveća prevara na račun Republike Bosne i Hercegovine prvenstveno od strane međunarodne zajednice.

img_1776Međunarodna zajednica koja je tokom četiri godine agresije na RBiH posmatrala nijemo zločine i genocid, pritiskom na potpisivanje Daytonskog sporazuma počinila je prevaru i napravila legalizaciju svega onoga što je činilo pokušaj apsolutnog etničkog čiščenja jednog naroda. Najveću ulogu u tome imao je Richard Holbrooke.

Nakon što je ARBiH svakim danom jačala, posebno tokom 1995. godine, uvidjelo se da bi u konačnici naša zemlja mogla biti oslobođena u potpunosti. Naravno takav ishod velikosrpskim okupatorima i agresorima nije odgovarao te je Slobodan Milošević kao tadašnji šef Savezne Republike Jugoslavije cvileći zvao po svijetu spašavajući što se može spasiti za njihov interes.

Milošević je po Americi panično tražio da se ARBiH zaustavi kako ne bi ušetala u Banja Luku i oslobodila na taj način Republiku Bosnu i Hercegovinu. Milošević je izmišljao da će ARBiH počiniti puno veći genocid od onoga u Srebrenici kao osvetu zbog Srebrenice što je van pameti.

Tako su pregovori o “Privremenom Mirovnom Daytonskom sporazumu” počeli 01. novembra 1995. godine a na današnji dan 21. novembra 1995. godine zaključeni i parafirani da bi 14. decembra 1995. godine taj sporazum svečano bio potpisan u Parizu pred očima svijeta.

Koliko Daytonski sporazum nije validan u mnogim segmentima danas je apsolutno evidentno ali se na njegovom gašenju i osporavanju kao pravnog dokumenta ne radi. Očigledno je da Daytonski sporazum kao dokument koji je donio navodni mir, koristi mnogima za lične interese ali i interese ideologija koje su zadržali. Mnogi su Daytonski sporazum, iskoristili za pljačku i otimačinu ali i za propagandu koja izgleda kao mir a miriše još uvijek na barut jer je evidentno da se agresija nikada nije prekinula.

img_1777Daytonom je narušena jedinstvenost državnosti naše zemlje kojoj je ukinut status i epitet Republike a dodijeljen paratvorevini koja je stvarana na krvi i genocidu, progonima i silovanjima, masovnim grobnicama, pljačkanju i agresiji. Dakle, sve nabrojano na čemu je građena paratvorevina tzv. republika srpska legalizovano je i nagrađeno statusom Republike iako je njen status manjeg BH entiteta. Taj status se vješto izbjegava u tzv. rs-u te se najviše može či govor o Republici ili o Srpskoj.

Za mnoge koji ne znaju Slobodan Milošević kao potpisnik Daytonakog sporazuma nije imao validnu legitimaciju šefa države za potpisivanje ovakvog sporazuma jer je Savezna Jugoslavija priznata tek 1996. godine što je prvi nedostatak ovog dokumenta koji dokazuje njegovu nevalidnost. Međutim ovaj potpis potvrđuje još jednu jasnu činjenicu a to je da je Savezna Jugoslavija izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, jer kojim povodom bi se susjedna država uopšte potpisivala ili bila dio Daytonskog sporazuma ako se u RBiH odigrao navodni građanski rat kako to velikosrpska propaganda pokušava predstaviti cijelom svijetu.
Takođe, potpisi tzv. entiteta nisu validni na ovom sporazumu jer ne predstavljaju nikakvo parlamentarno unutrašnje uređenje jedne suverene države veće samo nametanje i legalizovanje tzv. entiteta od strane međunarodne zajednice od kojih je jedan građen na genocidu a na drugi je takođe izvršena agresija od strane Hrvatske unutar kojeg je pokušano stvaranje još jedne oaratvorevine tzv. hrvatske republike herceg bosne.

img_1780Takođe potpis Republike Hrvatske potvrđuje njenu izvršenu agresiju na Republiku BiH jer ni Hrvatska ne može govoriti o navodnom građanskom ratu ako je kao susjedna država učestvovala u pregovorima u Daytonu.

Pored navedenih nedostataka, tu se takođe evidentno može vidjeti i kršenje međunarodnih odredbi i prava od strane međunarodne zajednice. Prva apsurdnost međunarodne zajednice je sam Anex 4. tj Ustav koji se nalazi u Daytonu. Ovo je apsolutni presedan da se jedan najvažni dokument i pravni akt jedne zemlje donosi djelom međunarodnog ugovora, što potvrđuje činjenica da anex 4. kao Ustav nikada nije prošao Parlamentarnu proceduru u BiH.

Takođe po BEČKOJ KONVENCIJI po međunarodnom pravu, međunarodni ugovori se mogu poništavati ako se utvrdi da je bilo upotrebe sile ili prijetnje silom, što je takođe dokazano da je Daytonski sporazum od strane BiH potpisan pod prisilom. Predsjednik Republike BiH kao potpisnik ovog dokumenta potpisao je sporazum pod prisilom i prijetnjom kršeći tako i članove Ustava RBiH 154. i 155. te je ovo još jedan dokaz o nedostatku Daytona koji nije validan. Javnost je još davno upoznata da je Armiji RBiH prijećeno bombardovanjem ukoliko se sve vojne operacije branilaca ne zaustave. Takav licemjeran potez međunarodne zajednice je potvrda samo njihove hladnokrvnosti prema našoj zemlji i pristrasnosti prema agresorima koji su četiri godine granatirali škole i bolnice, ubijali djecu i civile.
Takođe po istom međunarodnom pravu po navedenoj konvenciji ovakav vid dokumenta ili sporazuma je nevalidan ukoliko se utvrde prevare i zablude što je takođe vrlo lako dokazivo jer je Republika Bosna i Hercegovina definitivno prevarena te uskraćena za mnoga prava za koja se borila kroz odbranu od agresora pune četiri godine.

Na osnovu iznesenih činjenica jasno je kao dan da Bosna i Hercegovina živi, tačnije preživljava nametnuti sistem te ne može napraviti konkretne rezultate u napretku sve dok je takav sistem na snazi.

Iako je Daytonski sporazum već hiljade puta narušavan i degradiran od strane predstavnika velikosrpske politike kako iz Srbije tako i tzv. republike srpske, nikada se međunarodna zajednica nije oglasila s konkretnim potezima da našoj zemlji već jednom skine luđačku košulju zvanu Dayton i ostavi Bosnu građanima na uređenje. Iako je toliko puta osporavana državnost naše zemlje i iako je toliko puta otvoreno pucano na Daytonski sporazum od strane tzv. rs-a, smatramo da definitivno takav akt kao sporazum ne treba ni da postoji te je to upravo samo pored svih navedenih činjenica još jedan od opravdanih dokaza, zašto postoji AntiDayton pokret.

nihad_alickovic_rsaUKIDANJE NAZIVA “REPUBLIKA SRPSKA”
Udružimo se, skupimo snagu i volju, sav inat i inteligenciju i usmjerimo je na gašenje prvenstveno samog naziva manjeg BH entiteta tzv. republika srpska jer za to postoje svi mogući pravni elementi koji su na našoj strani. Ukidanjem naziva ove paratvorevine ukinuo bi se i tzv. rs jer na taj način ne bi više ni postojao. Postojao bi entitet pod nazivom B ili 2 ili manji, ali ne bi postojala tzv. republika srpska s čijim gašenjem naziva došlo bi automatski do izmjene svih dokumenata, pravnih akata, svih naziva koji simboliziraju tzv. republiku srpsku.
S vremenom status manjeg BH tzv. entiteta ne bi bio više u opticaju za jedan dio države koji svakodnevno prijeti referendumom za osamostaljenje jer bi taj dio samo bio jedna regija unutar koje se putem Parlamentarne većine i volje građana uvijek može oblikovati u Opštine, regione i slično. Gašenjem naziva, na jedan način pružila bi se i satisfakcija žrtvama koje su protjerane ili koje traže još uvijek svoje najmilije ili su ih već ukopali. Gašenjem naziva ugasila bi se faktički i tzv. republika srpska jer ona više ne bi postojala. U tom slučaju u Banja Luci, Prijedoru, Vlasenici, Srebrenici, Zvorniku itd. rađala bi se djeca isključivo u Bosni i Hercegovini tj. u Krajini, Podrinju, itd ali nikada više u tzv. republici srpskoj.

Bez obzira na sve, Bosnom su prošli mnogi osvajači, okupatori, agresori i najgori fašistički i ideološki otpad svijeta, ali Bosna je opstala, postoji i postojat će sve do Sudnjeg dana.

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

ALIČKOVIĆ: GODIŠNJICA LEGALIZOVANJA GENOCIDA
Komentari
Na vrh
X