Feljton

ZNAMO LI BITNOST 1. MARTA?

ZNAMO LI UOPŠTE BITNOST 1. MARTA I DANA NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE?

Jesmo li za ovih 24 godine uopšte svjesni bitnosti najbitnijeg datuma u našoj zemlji? Zašto se institucije prema ovom tako bitnom datumu za našu zemlju, odnose kao da je on u tuđoj državi? Jedan odgovor može postojati za to. Ili oni nisu doprinijli ništa ostvarivanju 1. marta ili se nisu ni borili za očuvanje nezavisnosti koju taj datum simbolizuje.

Da bi izgradili svijest omladine koja dolazi, datum 1. mart svake godine bi prije svega morao biti obilježen institucionalno i svaki put na sve većem nivou. Pored institucionalnih obilježavanja, taj dan, sva ona udruženja koja imaju predznak patriotskih, državnih udruženja, predznak žrtava, svjedoka itd morali bi obilježiti ovaj datum na najznačajnijim lokacijama i u najznačajnijim objektima.

Prijemi u Predsjedništvu, Parlamentarnoj Skupštini, moraju postati tradicija i nivo u koji se novac mora uložiti i gdje pozvani moraju biti obavezni da se odazovu i prisustvuju. Obraćanja bi morala biti na nivou djeteta od 15 godina kako bi upravo ta populacija upijala taj datum sve više i shvatala ga kao jedan od najbitnijih za njihovu zemlju.

Šta nam je dobio 1. mart?

Republika Bosna i Hercegovina nakon preko 500 godina ostvarila je ponovo svoju nezavisnost, ostvarila samostalnost koju su izglasali građani Republike Bosne i Hercegovine i ona je uživa i dan danas. Nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine bila je samo pokušaj da se od nje napravi alibi za fašizoidne namjere okolnih zemalja koju su stoljećima željele ubijanje postojanosti naše zemlje.

Nezavisnost, koju je naša zemlja ostvarila legalnim i legitimnim referendumom građana 29. februara i 1. marta iznjedrila je najveće sinove i gazije novog doba. Pod pulsom fašističkih ideologija, koje nisu priznavale Referendum naše zemlje, Republika Bosna i Hercegovina da bi sačuvala nezavisnost, rodila je sebi Safeta Hadžića, Izeta Nanića, Dragana Vikića, Stjepana Šibera, Hajrulahović Talijana, Envera Šehovića, Vinka Šamarlića, Avdu Palića, Zaima Imamovića i hiljade i hiljade drugih imena koja ne mogu stati ni u sve knjige svijeta koliko ih ima. Rodila je RBiH sebi mnoge heroje, gazije, sinove i kćeri koji proliše svoju krv, dadoše živote, nežališe dijelove tijela, zdravlje i mladost kako bi sačuvali, odbranili i NEZAVISNOST i 1. MART i sve građane naše zemlje koji su bili meta fašista Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

To je samo mali detalj vrijednosti nezavisnosti i 1. marta koji bi trebali poštovati više od sopstvenog rođendana.

Malo je onih koji znaju, ko su ta lica i konsu ta imena koja su odigrala glavne uloge u presudnim noćima februara 1992. godine kada se odlučivalo o referendumu u sali Skupštine u Sarajevu. Malo je onih koji će priznati da ne znaju ali malo je i onih koji su još među živima a bili su glavni akteri.

Prvi mart, Dan nezavistnosti, mora biti datum u čije će obilježavanje država uložiti novac. To mora biti datum koji će se među građanima iskčekivati s nestrpljenjem kako bi se odužili svim šehidima i žrtvama koje leže pod zemljom bosanskom i čine temelj nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi mart, koji se bliži već u ovoj novoj 2017. godini, obilježit će se širom BiH na razne načine ali neće nažalost onako kako bi trebalo. Svaka opština morala bi organizovati javnu scenu, javni nastup, javno obilježavanje i pokazati da razumije bitnost ovog datuma i da ga na taj način približi novim naraštajima.

Prvi mart, bit će obilježen u hiljadama gradova dijaspore što je fascinirajuće jer dijaspora čuva sjećanje na bitne datume učeći svoju djecu da je to jedan od datuma zbog kojeg Bosna i Hercegovina danas postoji i da je to datum koji je iznjedrio hiljade heroja naše zemlje o kojima pišemo svaki dan ali i da je to datum koji su fašisti sebi uzeli za razlog da počine na stitine hiljada zločina i desetine genocida na prostoru upravo već nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Upravo na već nezavisnu i suverenu i jedinstvenu Republiku Bosnu i Hercegovinu, agresiju su izvršile zemlje koje su bile dio prethodnog režima koji su dijelile skupa sa Republikom BiH. Srbija, Crna Gora i Hrvatska, napale su tada državu koja je legalnim i legitivnim pravnim putem ostvarila svoju nezavisnost kako bi pokušale da je podijele izmeđusebe i unište zauvijek, a njen najmnogobrojniji narod Bošnjake, etnički očiste sa ove teritorije.

To je još jedan fakt zbog kojeg ovaj datum moramo obilježavati na svim nivoima i vlasti i civilnog društva i na nivoima domaćinstava kako bi djeci utkali taj osjećaj poštovanja.

Pripremajte svoje zastave sa šest zlatnih ljiljana koji su podignuti ispred zgrade UN-a, kada je RBiH postala 177. članica i okačite ih visoko, najvisočije jer visoka je cijena plaćena za opstanak i nezavisnost naše zemlje. Cijenu su nam nažalost drugi određivali.

Ove godine 1. marta na TVSA i svim drugim televizijama kantona bit će prikazan novi dokumentarni film autora Avde Huseinovića koji je objekodaniti mnoge detalje vezane za Dan nezavisnosti i ostvarenu samostalnost Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj film sadrži dosta materijala koji do sada nisu viđeni u javnosti i koji će građanima ponuditi mnoge fakte o ostvarivanju nezavisnoati naše zemlje! Vrijeme emitovanja ćemo objaviti naknadno.

AntiDayton Pokret – Nihad Aličković

ZNAMO LI BITNOST 1. MARTA?
Komentari
Na vrh
X