Feljton

VIDEO: UBISTVO RAME BIBERA, PRVE ŽRTVE 02. MARTA 1992. GODINE

POTRESAN VIDEO: UBISTVO RAME BIBERA, PRVE ŽRTVE SRPSKIH TERORISTA I NAPADA NA SARAJEVO 02. MARTA 1992. GODINE!

Rahmetli Ramo Biber je prva žrtva u Sarajevu od strane srpskih terorista koji su počeli postavljati barikade po gradu i zauzimati određene kote 02. marta 1992. godine.

Rahmetli Ramo Biber bio je uposlenik GRAS-a koji je upravljao nekadašnjom SARAJEVSKOM ŽIČAROM. Ramo je bio stacioniran u kućici na Trebeviću na zadnjoj stanici žičare sa svojim kolegom Abdulahom Rizvanovićem.

Dana 02. marta 1992. godine, srpski teroristi spuštali su se niz Trebević kako bi dio po dio zauzimali ovaj lokalitet te su prvo zauzeli “Restoran Vidikovac” a kasnije se spustili i do posljednje stanice žičare gdje su bili na smjeni Abdulah i rahmetli Ramo.

Iako su Abdulah i Ramo vidjeli da im se naoružani likovi spuštaju prema objektu, nisu nažalost uspjeli napustiti objekat na vrijeme.

Dok su istrčavali vani, po njima je pucano te su se njih dvojica razišli, ali, Ramu je pokosio nažalost rafal po leđima i to rasprskavajućim mecima. Ostao je još kratko na nogama a onda je pao i tu ostao sve dok se srpski teroristi nisu spustili do njega i “ovjerili” ga posljednjim metkom u sljepočnicu.

Abdulah je uspio da se spasi, spustio se do grada i alarmirao MUP, građane i medije.

Sutradan u Utorak, 03. marta 1992. godine uslijedilo je izvlačenje tijela rahmetli Rame i taj snimak izvlačenja možete pogledati ovdje koji je napravila tv Hayat.

ANTIDAYTON POKRET AntiDayton Pokret uz saglasnost sestre rahmetli Rame, gospođe Fahre Biber, pokrenut će inicijativu za podizanje spomen obilježja na mjestu ubistva na Trebeviću.
Iza Rame je ostao sin Omer koji danas radi u istoj firmi u GRAS-u u kojoj je radio i njegov rahmetli otac.

Rahmetli Ramo Biber ubijen je između 14:00 i 15:00 sati na Trebeviću nedaleko od svog radnog mjesta.

Istog dana, na Kobiljoj Glavi, ubijen je oko 18:00 sati kukavički iz zasjede i maloljetni rahmetli Kenan Demirović. Ubili su ga takođe srpski teroristi koji su friško stigli iz Vukovara, a smješteni i skriveni su bili u obližnjoj kući od mjesta gdje je Kenan ubijen. Takođe bit će pokrenuta inicijativa da se istovremeno i rahmetli Kenanu Demiroviću podigne spomen obilježje na mjestu na kojem je ubijen.

Nikada nećete biti zaboravljeni.

Neka je vječni rahmet i mir, Kenanu i Rami i da nikada ne budu dio zaborava.

AntiDayton Pokret
Nihad Aličković

VIDEO: UBISTVO RAME BIBERA, PRVE ŽRTVE 02. MARTA 1992. GODINE
Komentari
Na vrh