Feljton

NA DANAŠNJI DAN: 1994. FK SARAJEVO – UNPROFOR

NA DANAŠNJI DAN: 1994. GODINE ODIGRANA PRVA UTAKMICA IZMEĐU FK SARAJEVO I UNPROFORA

Dana 20. marta 1994. godine, na stadionu Koševo odigrana je fudbalska utakmica između F.K. Sarajevo, koje je bilo pojačano sa četiri igrača Željezničara, i ekipe UNPROFOR-a. Tim iz Sarajeva je tog dana slavio sa rezultatom 4:0. Golove su postogli Ćenan, Burek, Šopović i Dodik.

Za Sarajevo su u prvom poluvremenu igrali:

Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, da bi u nastavku igrali Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović.

Treneri: Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

Sudije: Mustafa Tabak, Hamid Lindov i Mesud Peljto

Delegat: Ivica Mioč

Treba istaći da su nogometaši tima sa Koševa trenirali u dvoranama, i da su nakon dugo vremena imali priliku igrati na velikom terenu (Posljednja utakmica prije ove na Koševu je odigrana 29. marta 1992. godine). Igrači su pokazali zavidno zalaganje, demonstrirali su veliku borbenost, kao i želju da ostave dobar dojam.

Jednom prilikom Uščuplić je izjavio za nekadašnji portal sarajevo-x:

“Mi smo do te utakmice trenirali u dvorani Osnovne škole Miljenko Cvitković i u maloj Skenderiji. Bilo je neobično nakon toga igrati na velikom terenu. Pamtim da se okupio veliki broj gledalaca, što je u to vrijeme bilo nepojmljivo. Sjećam se da nas je pojačalo i nekoliko igrača Željezničara. Sve su to lijepe uspomene i treba ih se ponekad prisjetiti. Izuzetno emotivna utakmica. Iako je rezultat bio u drugom planu, mi smo slavili 4:0”.

Cijeli događaj uveličao je orkestar Kraljevske garde iz Londona, a centralna figura manifestacije bio je ne tako omiljeni britanski general Michael Rose.

Pogledajte i video sa ove utakmice na sljedećem linku: FK Sarajevo – UNPROFOR

AntiDayton Pokret 

NA DANAŠNJI DAN: 1994. FK SARAJEVO – UNPROFOR
Komentari
Na vrh