Obavijesti

VIDEO: DA SE NIKADA NE ZABORAVE FATIMA GUNIĆ I NJENI UČENICI UBIJENI 1993. GODINE

DA SE NE ZABORAVI UBIJENA UČITELJICA FATIMA GUNIĆ I NJENI UČENICI ADIS, VEDAD I FEĐA
Na današnji dan 09. novembra 1993. godine četničke granate iz Nedžarića pogodile su tamo gdje samo najveći krvnici to mogu lansirati. Pogođena je improvizovana osnovna škola na Alipašinom polju u b fazi na Trgu ZAVNOBIH-a br. 18. u Sarajevu.
3Taj dan u toj nesretnoj učionici, nastavu je držala učiteljica Fatima Gunić, supruga bosanskohercegovačkog putopisca Vehida Gunića, rođena 03. novembra 1948. godine u Prijedoru. Oko 14:00 sati granata je pogodila sami ulaz učionice u kojoj se nastava odvijala. Na licu mjesta ubijena je učiteljica Fatima Gunić te su ubijeni i učenici njenog (III-4) trećeg razreda Adis Mujala (1984) i Vedad Mujkanović (1984) dok je ispred ulaza stajao i Feđa Salkić (1987) iz (I-3) prvog razreda gdje je i ubijen čekajući nastavu. U masakru je ranjeno i 23 učenika koji su hospitalizovani u obližnjoj ambulanti te prevoženi do klinike na Koševu i u tadašnju Vojnu bolnicu ( danas: Adbulah Nakaš ) kako posljedice nebi bile puno veće.

Mnogima je ova slika ostavila traume. Traume na dječijim licima koji su bili ranjeni, na licima njihovih roditelja te na licima svih onih koji su taj dan pritekli u pomoć. slike učionice kada se prašina spustila su bile kao iz filmova te je teško zamisliti da je u pitanju stvarnost. Dječija krv koja je prekrivala učeničke sveske i skolove te krv učiteljive Fatime ostat će mnogim očevicima u sjećanju do kraja života.6
8
Aličković Nihad – AntiDayton 
Ja sam bio taj dan kući, bio sam na balonu kada je granata pogodila školski ulaz, te nikada te krike i vrisku neću zaboraviti. Škola se nalazila nekih 200 metara vazdušnom linijom od mog balkona. Iako sam već bio dio opsade Sarajeva i dio agresije koja se sprovodi pa se navikneš na to sve, teško je podnositi kada znaš da u datom trenu tvoji prijatelji, tvoja raja i djeca općenito prolaze pakao. Gledao sam ih kako istrčavaju između betonskih zaštitnih ploča koje su bile naslonjene na zgradu i kako u panici odlaze kući. Učinio mi se veliki broj njih kako trči pa sam i pomislio vidjeću ih sutra sve ili u školi ili vani. Nisam bio puno stariji od njih, par godina, ali svi smo bili tu, blizu, komšije, jedni pored drugih, u istoj b fazi Alipašinog polja. Nažalost, vijest je isti dan prošla gradom, naseljem, mahalom te se saznalo da ipak troje učenika nije preživjelo i da je učiteljica ubijena. Nikada to neću i ne smijem zaboraviti i ne želim.
Neka im je vječni rahmet i mir dušama. Da se nikada ne zaboravi.

11OSNOVNA ŠKOLA FATIMA GUNIĆ
Nekadašnja škola 1. maj na Alipašinom polju, 27. februara 1994. godine tokom opsade Sarajeva dobila je naziv Osnovna Škola Fatima Gunić po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa 1993. godine.
Taj isti dan, na drugoj loaciji u istom naselju desio se još jedan masakr u kojem je ubijeno pet osoba a 42 ih je lakše i teže ranjeno.
U okviru  ”Dani sjećanja”, prigodnog obilježavanja 20 godina od pogibije učiteljice Fatime Gunić i učenika Feđe Salkića, Adisa Mujale i Vedada Mujkanovića , u osnovnoj školi Fatima Gunić otvorena je ”Soba sjećanja” gdje su izloženi razni predmeti, odjeća i novinski članci koji podsjećaju na taj tragičan događaj.Pogledajte i ove snimke od 09. novembra 1993. godine nakon masakra nad učiteljicom i njenin učenicima:
https://www.youtube.com/watch?v=TXL10g9_lhI
DA SE NIKADA NE ZABORAVI OPKOLJENO SARAJEVO TE HLADNOKRVNO UBIJANJE DJECE GRADA!

AntiDayton pokret

VIDEO: DA SE NIKADA NE ZABORAVE FATIMA GUNIĆ I NJENI UČENICI UBIJENI 1993. GODINE
Komentari
Na vrh