Obavijesti

URUČILI SMO PLAKETU ZAHVALNOSTI NASERU ORIĆU

ANTIDAYTON POKRET URUČIO JE PLAKETU ZAHVALNOSTI NASERU ORIĆU
15
BIOGRAFIJA
Naser Orić je bio komandant snaga Armije RBiH u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini. Danas, on je privatni poduzetnik, predsjednik Udruženja veterana 28. divizije Armije RBiH i penzioner. Pred Međunarodnim krivičnim sudom za Jugoslaviju u Haagu pravosnažno je oslobođen svih optužbi koje su bile iznesene protiv njega.

Naser Orić je obavezni vojni rok služio u SFRJ odslužio 1985. i 1986. u specijalnoj jedinici atomsko-biološko-hemijske (ABH) odbrane Jugoslavenske narodne armije. Iz JNA je izašao sa činom desetara.

Naser je bivši policajac. Godine 1988. završio je šestomjesečni policijski kurs u Zemunu, a pripravnički staž je odslužio na Savskom Vencu u Beogradu. Kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke, nastavio je pohađati kurseve još dvije godine. Godine 1990. poslan je na Kosovo kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke Ministarstva unutrašnjih poslova Socijalističke republike Srbije. Nakon toga se vratio u Beograd. Po povratku u Beograd je bio tjelohranitelj Slobodana Miloševića, a tokom demonstracija 9. marta 1991. je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića. Može se vidjeti na snimku Miloševićevog govora na Gazimestanu 28. juna 1989. godine. Dana 5. augusta 1991. godine raspoređen je na dužnost u stanicu javne bezbjednosti na Ilidži, u Sarajevu. Krajem 1991. godine premješten je u SJB u Srebrenici, a 8. aprila 1992. godine postao je komandir stanice policije u Potočarima.
2
Dana 17. aprila 1992. godine u Potočarima je osnovana Teritorijalna odbrana, a Orić je postao njen komandant. Komandna zona TO Potočari obuhvatala je mjesne zajednice Potočari, Likari, Čauš, Zalažje i Ažlica.

20. maja 1992. članovi Kriznog štaba TO Srebrenice imenovali su ga za komandanta. 27. juna Sefer Halilović, načelnik Štaba Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine, zvanično je potvrdio imenovanje Nasera Orića za komandanta Štaba TO Srebrenica. Orić je komandovao svim jedinicama podređenim Štabu TO Srebrenica. 8. augusta 1992. godine imenovanje Orića na položaj komandanta Štaba TO Srebrenica potvrdilo je i Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine. 3. septembra Štab TO Srebrenica preimenovan je u Štab Oružanih snaga Srebrenica. Orić je ostao na položaju komandanta.
6
Kad je 1. jula 1992. godine u Srebrenici osnovano Ratno predsjedništvo, Orić je postao njegov član. Na tu funkciju imenovan je u svojstvu komandanta Štaba TO Srebrenica.

Komandne dužnosti Nasera Orića proširene su kad je početkom novembra 1992. godine imenovan za komandanta Združenih oružanih snaga podregije Srebrenica. Pod njegovom komandom je bilo geografsko područje koje je obuhvatalo teritorije nekoliko općina: Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, te Zvornika u istočnoj Bosni. Pod njegovim su zapovjedništvom bile jedinice koje su učestvovale u borbama u selima Rarkovići (21-27. juna 1992), u Jeţestici (8. augusta 1992.), Fakovićima (5. oktobra 1992.), u Bjelovcu od (14-19. decembra 1992.) i u Kravici (7-8. januara 1993.)
13
Dana 1. januara 1994. godine sve jedinice pod komandom Nasera Orića preimenovane su u Komandu 8. operativne grupe “Srebrenica” Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tačno 12. jula 1994. godine Orić je unaprijeđen u čin brigadira.

Početkom 1995. godine 8. operativna grupa “Srebrenica” postala je 28. divizija 2. korpusa Armije RBiH. Orić je ostao na položaju komandanta te jedinice sve dok u avgustu 1995. godine nije izašao iz Armije.

preuzeto sa Wikipedije

ANTIDAYTON
19Naser Orić za AntiDayton pokret predstavlja jednog od heroja odbrane Republike Bosne i Hercegovine. Nemoguće je a ne spomenuti činjenicu da je Naser bio mlad i to jako mlad kada je pod svojom komandom imao veliki broj branilaca i veliki broj naroda za skrb. Naser Orić  svojom požrtvovanošću i svojom odanošću Republici Bosni i Hercegovini i svom narodu pokazao je da uvijek i zauvijek stoji uz svoju zemlju te da neće dozvoliti njeno pokoravanje.
Naser Orić jedan je od heroja odbrane Republike Bosne i Hercegovine i tim povodom 09. januara od strane pokreta AntiDayton uručena mu je plaketa zahvalnosti za herojsku odrbanu naše zemlje.
Smatramo da u ime građana Bosne i Hercegovine trebamo njegovati herojsku odbranu naših branilaca te da uz njih moramo stajati u danima kada državni agresorski aparati pokušavaju da im namontiranim procesima okaljaju obraz. Naser je trenutno predmet suđenja u Sudu Bosne i Hercegovine te ćemo kao patriote i patriotski pokret biti uz njega kao i sve ostale branioce koje ovaj sistem ržave prodaje i stavlja na lomaču!

Dušmani i izdajice mogu samo da gledaju i plaču. Naš korpus patriotski mora postati jači i širi kako bi naše snage bile uvijek u službi odbrane države i u službi međusobnog postovanja među patriotama.
1.
.
.
.
.

Zahvaljujemo se Omaru za izradu plakete!
.
Dodjeli plakete su prisustvovali: Naser Orić, Nihad Aličković, Avdo Huseinović, Alen Mahović, Sead Delić i drugi.
.
UZ TEBE SMO!
.
S poštovanjem,
AntiDayton pokret

URUČILI SMO PLAKETU ZAHVALNOSTI NASERU ORIĆU
Komentari
Na vrh