Obavijesti

TOKIĆU I BAJRIĆU SUĐENJE 4. APRILA ZBOG LJILJANA

SEJFUDINU TOKIĆU I ADNANU BAJRIĆU 4. APRILA SUĐENJE U BANJOJ LUCI ZBOG ZASTAVE SA LJILJANIMA!

image

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci 4. aprila održat će se ročište na kojem se o krivici trebaju izjasniti Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić. Optužnica protiv Tokića i Bajrića zbog „krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne, i vjerske mržnje i netrpeljivosti“ potvrđena je 12. oktobra prošle godine, piše novinska agencija Patria.

Optuženi su da su 22. maja 2015. godine u Srpskoj ulici u Banja Luci „raširili ratnu zastavu Armije RBiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

Kako stoji u optužnici, to se dogodilo na prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.godine.

U međuvremenu, optužnica protiv Tokića je proširena zbog promocije njegove knjige “Nova bošnjačka politika – Bitno je biti Bošnjak”, čija je, prema onome što mu se na teret stavlja, osnovna ideja ukidanje RS.

Zakonska kazna koja je predviđena za krivično djelo koje se Tokiću i Bajriću stavlja na teret je od najmanje 3 do 15 godina zatvora.

Bio je to čin patriotizma

Podsjećamo, Tokić je nakon potvrđivanja optužnice rekao da ono što je učinio 22. maja čin patriotizma, jer smatra da niti u jednom gradu BiH ne treba biti zabranjeno isticanje zastave Republike BiH koja ni jednim simbolom ne može izazvati vjersku ili nacionalnu mržnju.

Najavio je tada i da će se odazvati pozivima za suđenje, jer će mu biti zadovoljstvo da “ispolitizirane sudije i tužioce poduči pravnom poretku BiH i međunarodnim konvencijama”.

preuzeto: nap.ba

TOKIĆU I BAJRIĆU SUĐENJE 4. APRILA ZBOG LJILJANA
Komentari
Na vrh