Obavijesti

SUTRA 23. GODIŠNJICA MASAKRA U ZENICI

imageSUTRA JE 23. GODIŠNJICA MASAKRA U ZENICI KOJI JE POČINILA HVO

U Zenici je 19. aprila 1993. godine oko podneva počinjen masakr nad civilima, kada je od granata ispaljenih na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice.
Taj dan ubijeno je i ranjeno više civila u trenutku velike gužve. U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice.

Za ovaj masakar je pred haškim sudom u Den Haagu bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić. Postoje dvije različite tvrdnje o izvoru paljbe: optužba u procesu Blaškiću je tvrdila da su to bili položaji HVO-a u Putičevu, dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću. Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Pozivamo sve one koji su u mogućnosti da sutra dođu u centar Zenice kraj “kamenog spavača” te polože cvijeće i odaju počast i poštovanje nedužno ubijenim građanima Zenice.

Zločini nikada neće biti zaboravljeni niti žrtve smiju otići u zaborav.

Žrtvama ovog masakra neka je vječni rahmet i mir. Mi ne zaboravljamo, nemojte ni vi.

AntiDayton pokret

SUTRA 23. GODIŠNJICA MASAKRA U ZENICI
Komentari
Na vrh