Vijesti i reakcije

PROPADA MONTIRANI PROCES PROTIV NASERA ORIĆA

PROPADA MONTIRANI PROCES PROTIV NASERA ORIĆA I SABAHUDINA MUHIĆA

Montirani proces protiv komandanta 28. divizije ARBiH Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića doživljava svoj apsolutni debakl pred Sudom BiH.

img_0053U Utorak 01. novembra 2016. godine trebalo je biti održano još jedno ročište pred Sudom BiH te ispitivanje tri svjedoka Tužilaštva BiH koje je najavio tužilac Janjić Miroslav. Međutim nimalo iznenađeni u sali mogli su svjedočiti apsolutnom krahu ovog montiranog procesa kada je tužilac saopštio da su sva tri svjedoka odustala od svjedočenja ali i svi drugi svjedoci koji subse trebali u narednim vremenu pojaviti pred Sudom BiH.

Ta činjenica upravo govori da 13 svjedoka koji su još trebali svjedočiti protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića nemaju šta da kažu niti o čemu da svjedoče jer se uopšte nisu ni nalazili na licu mjesta.

Tužilac Janjić ovo odustajanje pokušava opravdati na način, da su prethodni svjedoci rekli dovoljno te da su počinjeni zločini koji se u ovom slučaju podvaljuju Oriću i Muhiću dokazani i da nema potrebe niko više svjedočiti u ime Tužilaštva. Međutim tužilac Janjić prešućuje činjenicu da je na desetine svjedoka Tužilaštva već u toku procesa odustalo od svjedočenja te da je tužilac Janjić doživio nepopravljiv debakl.

Interesuje nas šta su to po njemu mogli dokazati svjedoci kada je javnosti poznato a o tome smo pisali, da je prvi svjedok i to zaštićeni svjedok O1, svjedočio iz Beograda putem video linka i da ništa konkretno nije mogao reći jer je odbrana Nasera Orića dokazala da O1 uopšte nije bio pripadnik ARBiH a s tim niti borac 28. divizije. Takođe, zanima nas takođe kakvu je potvrdu dobio tužilac Janjić kada su naredna tri svjedoka inače bivši pripadnici tzv. vrs svjedočili apsolutno drugačije od zaštićenog svjedoka O1. Ova tri svjedoka u svojim izjavama nisu naveli ubistva niti optuživali Nasera Orića za ono što mu se stavlja na teret. Dakle, svojim izjavama samo su rasvijetlili javnosti namjere Tužilaštva i svjedoka O1 te potvrdili da se radi o montiranom procesu.

img_0046Svi naredni svjedoci potvrdili su takođe da ne znaju ništa lično i da ne mogu biti konkretni svjedoci jer se nisu nalazili na licu mjesta te da sve što znaju su samo priče takođe onih koji nisu direktni svjedoci svih događaja. Takve izjave dali su i najbliži srodnici navodnih žrtava za čiju smrt se lažno terete Orić i Muhić.

Nakon tih svjedoka tužilac je spas vidio u jednom od najvećih bošnjačkih sramota a to je Ibran Mustafić. Međutim ni on, koliko je god možda želio, nije bio dovoljno pripremljen da udovolji agresorima i tužiocu te nije mogao reći ništa jer datim trenucima nije lično svjedočio. Ibran Mustafić nakon ovoga će samo potvrđeno ostati obični otpad bošnjačkog naroda koji se može pridružiti Emiru Kusturicu, Fikretu Abdiću, Dževadu Galijaševiću i mnogim sličnim sramotama koje hodaju ovom planetom.

O narednom pojavljivanju krivooptuženih pred Sudom BiH ćemo izvjestiti na vrijeme iako smatramo da je za tužioca Janjića najbezbolnije bilo da ovaj slučaj obustavi i izvine se javno Oriću i Muhiću. Pored toga što je tužilac Janjić nanio sebi štetu ovim pokušajem od montiranog procesa, trebao bi odgovarati za narušavanje kredibiliteta Tužilaštvu BiH ispred kojeg dolazi jer ovaj slučaj je evidentno vođen kroz želje onih koji branioce Republike Bosne i Hercegovine žele vidjeti iza rešetaka pod svaku cijenu.

AntiDayton pokret

PROPADA MONTIRANI PROCES PROTIV NASERA ORIĆA
Komentari
Na vrh