Vijesti i reakcije

PROMOCIJA FILMA BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU U JABLANICI

AVDO HUSEINOVIĆ: VECERAS PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU U JABLANICI

1481830001370Večeras s početkom u 18:30 u kino sali u Jablanici, započela je promocija dokumentarnog filma Avde HuseinovićaBošnjaci – Genocid u kontinuitetu” čiju produkciju je radila “BANA” (Bošnjačka Američka Nacionalna Asocijacija) i produkcija “PRAVDA”.

Organizaciju večerašnje projekcije pripremilo je Udruženje “EMEL” za pozitivne društvene promjene na čelu sa Smajlom Handžićem.

Tačno u 18:30 kino sala u Jablanici je bila ispunjena gotovo do zadnjeg mjesta. Oko 200 građana Jablanice došli su večeras pogledati ovaj video dokument koji svjedoči o genocidima nad Bošnjacima. Ovaj dokumentarni film govori i svjedoči upravo o svemu onome o čemu se nekada nije smjelo govoriti nakon svih genocida.

1481830024758Tokom počinjenih genocida prije posljednjeg tokom 92-95. Bošnjaci su bili obezglavljivani s razlogom kako upravo niko ne bi mogao pisati i svjedočiti o svim zločinima i genocidima. Tako su sistemski ubijane intelektualne elite, profesori, nastavnici, svi učeni ljudi a onda i ulema i svi pismeni Bošnjaci koji su mogli dokumentovati genocid kako se o tome ne bi pisalo. Takođe tokom svih godina nakon genodica sistemski su bile zabranjivane javne teme koje govore o četničkim nedjelima i kako se znanje ne bi prenosilo na nove generacije.

Zato, ovaj dokumentarni film ima veliku ulogu danas jer govori sve ono nekada prešućeno a uz to i o posljednjoj agresiji i genocidu koji bi trebao biti arhiva svake bošnjačke kuće.

1481829828040AntiDayton pokret je bio večeras prisutan takođe na promociji u Jablanici te se predstavio jablaničkim građanima te predstavio bitnost ovog dokumentarnog filma za naš narod. Prisutnima se obratio i Nihad Aličković, predstavnik AntiDayton pokreta.

Ovo prilikom Udruženje “EMEL” uručilo je Zahvalnicu Avdi Huseinoviću za njegov rad i požrtvovanost u borbi za istinu, za njegov istraživački rad i za očuvanje istine o agresiji i genocidu nad Bošnjacima.

Još jednom zahvaljujemo se svima onima koji su omogućili da ovaj video dokument ugleda svjetlost dana.

AntiDayton pokret

PROMOCIJA FILMA BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU U JABLANICI
Komentari
Na vrh