Vijesti i reakcije

POSLJEDNJI SVJEDOK: NASER ORIĆ I SABAHUDIN MUHIĆ SU NEVINI HEROJI ODBRANE

POSLJEDNJI SVJEDOK: NASER ORIĆ I SABAHUDIN MUHIĆ SU NEVINI HEROJI ODBRANE DRŽAVE

Srpska policija 9. maja 1992. godine transporterima je ušla u selo Glogova (Općina Bratunac) i tom prilikom zarobila te strijeljala oko 70 bošnjačkih civila, kazao je svjedok Odbrana na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnostima u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Omer Delić koji je živio u Glogovi u tom periodu, kazao je da su sedam dana ranije tzv. srpska policija i rezervni sastav opkolili selo i tražili da civili predaju naoružanje.

“Tada su obećali da neće nikoga dirati, a od nas su tražili da predamo naoružanje. U Glogovu su ušli 2. maja, a sedam dana kasnije transporterima su opkolili selo, počeli ga paliti i hapsiti stanovništvo. Tog dana uhapšeno je i strijeljano oko 70 ljudi”, kazao je Delić.

Svjedok je kazao da je Milutin Milošević bio komandir tadašnje policije tzv. srpskih snaga u Bratuncu, dodavši da je čuo kako je on poginuo 29. maja na lokaciji između Sandića i Lolića.

Nakon pada Glogove, polovinom maja otišao je na brdo “Stolice”, sa kojeg se, kako je potvrdio, vidi put Bratunac – Kravice.

Na pitanje braniteljice Odbrana Lejle Čović, je li bila moguća komunikacija između Srebrenice i Konjević Polja, svjedok je kazao da nije, jer su sva sela između kontrolisale tzv. srpske snage.

Naser Orić i Sabahudin Muhić krivo su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), 1992. godine učestvovali u navodnom ubistvu tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema evidentno montiranoj optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ARBiH, a Muhić pripadnik.

Delić je opisao i događaje od 26., 27. i 28. maja 1992. godine kada su tzv. sprske snage krenule iz pravca Bratunca prema Kravici.

“Počela je jaka pucnjava 29. maja. Niko od naših boraca nije mogao otići u pomoć narodu Konjević Polja, jer nismo imali naoružanja, a nismo imali ni čime otići. Komunikacija između Srebrenice i Konjević Polja, također nije bila moguća. Krajem jula uspio sam se probiti do Kamenice (Konjević Polje), a tada sam i čuo da je Milutin Milošević poginuo na tenku”, kazao je Delić.

Na pitanje Šabana Maksumića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, zašto se pričalo o Miloševićevoj pogibiji te da li je bilo riječi o pogibiji drugih osoba, svjedok je kazao da se radilo o poznatoj ličnosti i komandiru tzv. srpske policije, kojeg su mnogi poznavali.

Delić je ujedno bio i posljednji svjedok Odbrana, a ulaganjem materijalnih dokaza na narednom ročištu, Odbrane će završiti izvođenje subjektivnih dokaza.

Nastavak je zakazan za 23. maj. 2017. godine. 

PRAVDA ZA HEROJE I GAZIJE ODBRANE RBiH!

preuzeto: bportal – uredio: antidayton.com

POSLJEDNJI SVJEDOK: NASER ORIĆ I SABAHUDIN MUHIĆ SU NEVINI HEROJI ODBRANE
Komentari
Na vrh
X