Vijesti i reakcije

POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ DJECI

POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ DJECI OPKOLJENOG SARAJEVA NA ALIPAŠINOM POLJU

Svjedoci tog hladnokrvnog ubistva, sjećaju se da je tog 22. januara ‘94. u opkoljenom Sarajevu osvanuo “miran” dan. Snijeg je izmamio djecu na sankanje, a onda je, ispaljena granata sa srpskih položaja pala među razigranu djecu.

Najmlađa žrtva koja je ubijena tog dana bila je četverogodišnja Jasmina Brković. Na istom mjestu poginula je i njena sedam godina starija sestra Indira, te četiri dječaka: Mirza Dedović (8), Admir Subašić (9), Danijel Jurenić (10), i Nermin Rizvanbegović (13).

Šestero djece je teško ranjeno.

– Čujem vrisku djece, sve ja to čujem. Koliko je trajalo da popadaju geleri, ja sam sišla dolje na trotoar. Pogledam – djeca poredana i baš taj mali Muhamed (Kapetanović) što je ranjen bio je gore u ćošku, detonacija ga je odbacila. Prilazim dvojici braće, Admir i Elvir, pitam gdje mi je sin Danijel. Kaže jedan: “Evo ga tu dolje”. Pogledam – on leži potrbuške, bez glave – ispričala je prošle godine za Birn Barbara Jurenić, majka ubijenog dječaka Danijela.

AntiDayton Pokret položio je cvijeće jutros na spomen obilježju ubijenih mališana koji ne smiju biti zaboravljeni. Njihovi, kukavički oteti životi tog dana ne smiju nikada otići u zaborav kako bi na taj način očuvali sjećanje na sve ono što je opkoljenom Sarajevu rađeno tokom opsade. Građani Sarajeva dobro pamte ovaj datum kada su srpski teroristi ubili šestero mališana koji su danas mogli biti doktori, inžinjeri, sportisti ili imati čak svoju djecu.

Za hladnokrvno ubijanje djece u našoj zemlji od strane srpskih terorista u ime velikosrpske ideologije, nema oprosta i nema zaborava. Neka im je vječni rahmet i mir i da nijedna generacija više ne doživi sudbinu djece opkoljenog Sarajeva i drugih gradova RBiH nad kojima je izvršena agresija.

Tokom četverogodišnje opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete.

AntiDayton Pokret 

POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ DJECI
Komentari
Na vrh