Aktivnosti

POGLEDAJTE VIDEO: NERMINU ĆEMO POSTAVITI SPOMENIK! ANTIDAYTON

“Fotografija je material koji je korišten do sada najviše kao fotodokaz na sudu u Den Haagu nad svim zločincima kojima je suđeno za opsadu u agresiju nad Sarajevom”, rekao je Nihad Aličković , osnivač AntiDayton pokreta.

Kada je ovaj nevini dječak ubijen ranjena je i njegova majka istim metkom kojim je Nermin ubijen. Roditelji i dva brata rahmetli Nermina Divovića, žive u stanju ispod svake ljudske norme I prinuđeni su na milostinju. Ova porodica živi u 18km2 na Bistriku i jedva sastavljaju kraj s krajem.

Majka se plaši zaborava, ali Nermin Divović nije zaboravljen. Uz pomoć dobrih ljudi napravljeno je spomen obilježje  koje će svjedočiti Nerminovom ubistvu koje se dogodilo 18. novembra 1994. godine.

Screenshot_2014-11-13-04-14-57-1Već je prošla cijela godina od kako je predat zahtjev za odobrenje za podizanje spomen obilježja rahmetli Nerminu Divoviću. AntiDayton pokret je prije godinu dana predao zahtjev u Gradsku Upravu grada Sarajeva, od kojeg je očekivao pozitivan ili negativan odgovor. Međutim, već godinu dana iz Gradske Uprave niko se konkretno ne oglašava. Administarcija Grada Sarajevo je pokazala da nema razumijevanja za ubijenog Nermina.

“Kada bi mi rekli da ću sutra umrijeti, rekla bih, neka umrem. Samo I to da vidim, da je podignuto spomen obilježje djetetu”
, rekla je majka ubijenog Nermina, Sokolović Dženana.

AntiDayton pokret najavljuje postavljanje i otvaranje spomen obilježja rahmetli Nerminu Divoviću, dječaku Sarajeva, ubijenom s agresorskih položaja snajperskim hicem 1994. godine.

“Mi ćemo postaviti spomen obilježje, a oni koji imaju hrabrosti i smjelosti, koji nemaju srce i dušu, neka ga probaju ukloniti. Zaista nećemo čekati još jednu godinu”
, izjavio je Nihad Aličković.

AntiDayton se zahvaljuje portalu source.ba na ovako konkretno urađenom prilogu.

Novinarka: Merima Druškić – source.ba
Snimatelj i montažer: Ermin Ljumić  – source.ba

AntiDayton pokret

POGLEDAJTE VIDEO: NERMINU ĆEMO POSTAVITI SPOMENIK! ANTIDAYTON
Komentari
Na vrh