Vijesti i reakcije

OGNJEN VRANJEŠ NOGIRAN IZ REPKE, SAD MOŽE IGRATI ZA ČETNIKE!

OGNJEN VRANJEŠ NOGIRAN IZ REPKE, SAD MOŽE IGRATI ZA ČETNIKE!

Reprezentativac jedne zemlje, tako i BiH, mora se dokazivati na terenu i van njega, kaže Prosinečki

Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Sam je sebe diskvalificirao iz reprezentacije. Reprezentativac jedne zemlje, tako i Bosne i Hercegovine, mora se dokazivati na terenu i van njega. Žao mi je, ali tako je. I Savez je reagirao i osudio njegove postupke prije izvjesnog vremena. Vranješ je ušao u sukob s navijačima, tetovaža, afere… Ne, to tako ne ide. Svi moramo biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, plasmanu na Evropsko prvenstvo. Nikakvi ni najmanji problemi u i oko ekipe nam ne trebaju – istakao je Prosinečki, dodavši:

– Nadam se da ćemo uspjeti što prije naći adekvatnu zamjenu na toj poziciji, tj. da će igrači koji bi mogli konkurirati na toj poziciji biti u takmičarskoj formi.

Prisustvovao je danas sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) nakon koje je ponovio da vjeruje u plasman nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo 2020. godine, odnosno da u kvalifikacionoj grupi “J”, u konkurenciji Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna, njegovi izabranici imaju kvalitet za osvojiti jedno od prva dva mjesta.

– Da, nema tu dilema, niti bilo kakvog alibija i slično. Imamo tim koji treba ići na EURO 2020. Bit će teško. Mislim da će s Fincima biti teško. Grci su nezgodni, znaju igrati prljavo. Međutim, bolji smo od njih. Više bi problema mogli imati protiv Finaca. Italijani, rekao sam vam i prošle sedmice kada smo razgovarali, favoriti su u našoj grupi, no nećemo se ni protiv njih predavati i nećemo se odreći ni pokušaja osvajanja prvog mjesta u grupi – kazao je Prosinečki.

Prije nekoliko dana najavio je i da će se na spisku reprezentativaca BiH za start kvalifikacija za EURO 2020., odnosno martovske utakmice sa Armenijom i Grčkom biti i novih igrača, tj. i onih koji u posljednje vrijeme iz različitih razloga nisu oblačili dres državnog tima. Među njima, kao povratnika u reprezentaciju BiH danas je posebno najavio Seada Kolašinca, prvotimca londonskog Arsenala koji se oporavio od povrede.

– Ima još vremena do konačnog spiska igrača. Pratimo sve igrače. Raduju dobre partije mnogih naših. Recimo, Edin Višća je odličan u Turskoj. Ekipa mu je lider i vjerujem da će biti prvaci. Ne samo u posljednje vrijeme, Višća je u kontinuitetu odličan nekoliko posljednjih godina. Džeko, Pjanić su igrači svjetske klase, lideri naše igre… Ali svi smo podređeni kolektivu. Dolaze i mladi. Neki igrači kucaju na vrata reprezentacije. Elvir Koljić veoma dobro igra u Rumunjskoj. Potencijal je. Snažan, a zna igrati, ima zavidnu tehniku i on je jedan od onih koji skreću pažnju na sebe, da sada ne nabrajam sve druge… Uglavnom, imamo pravo nadati se najboljem i u narednom periodu – smatra Prosinečki.

U narednih nekoliko dana Prosinečki će sa saradnicima iz stručnog štaba osmisliti plan priprema za utakmice s Armenijom i Grčkom.

– Okupljanje igrača zakazat ćemo za 18. mart u Sarajevu. U glavnom gradu ćemo se spremati za utakmicu s Armenijom, koju igramo 23. marta na “Grbavici”. Poslije selimo u Zenicu gdje ćemo trenirati do meča s Grcima 26. marta na “Bilinom polju”. Eto tako, lagano se zagrijavamo, pa ćemo vidjeti… Vjerujem da ćemo se s našim navijačima radovati opet u martu u obje utakmice. Super su. Znam da će ih biti na hiljade i u Torinu protiv Italije, i u Finskoj. Oni su naša dodatna snaga kući, ali i u gostima – pričao je za AA Prosinečki.

preuzeto: AA – foto: AntiDayton

OGNJEN VRANJEŠ NOGIRAN IZ REPKE, SAD MOŽE IGRATI ZA ČETNIKE!
Komentari
Na vrh
X