Obavijesti

ODLIKOVANJA ODBRANE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

POGLEDAJTE ODLIKOVANJA DODIJELJENA ZA ODBRANU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!
.
Ovim putem želimo Vam približiti časna odlikovanja koja su dodijeljena učesnicima odbrane Republike Bosne i Hercegovine.
.
ODLIKOVANJA:
– Orden slobode
– Orden heroja oslobodilačkog rata
– Orden zlatnog grba sa mačevima
– Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem
– Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem
– Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima
– Orden za vojne zasluge sa srebrenim mačevima
– Medalja za hrabrost
– Medalja za vojne zasluge
– Zlatni ljiljan
– Policijska medalja za hrabrost
– Zlatna policijska značka
– Srebrena policijska značka
.
orden slobodeORDEN SLOBODE:
Orden slobode, dodjeljuje se za izvanredne uspjehe u rukovođenju i komandovanju najvećim vojnim jedinicama i ustanovama u ratu.
Ordenom slobode odlikovani su časna Armija Republike Bosne i Hercegovine i general Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Rasim Delić.
.
ORDEN HEROJA OSLOBODILAČKOG RATA:
Orden heroja oslobodilačkog rata dodjeljuje se pripadnicima ARBiH i drugim građanima koji su se istakli izvanrednim junačkim podvizima u borbi protiv neprijatelja i koji predstavljaju naročit primjer junaštva. Orden se može pod istim uslovima dodjeljivati vojnim jedinicama i ustanovama.
Ordenom heroja oslobodilačkog rata posthumno je odlikovano devet pripadnika ARBiH.
.
ORDEN ZLATNOG GRBA SA MAČEVIMA:
Orden zlatnog grba sa mačevima dodjeljuje se pripadnicima ARBiH koji su u borbi protiv neprijatelja izvršili djela u kojima je došla do snažnog izražaja njihova lična hrabrost ili koji su se na bojnom polju naročito istakli ličnom hrabrošću. Orden se za takva djela dodjeljuje i građanima koji su u izuzetno opasnim situacijama, spašavajući ljudske živote ili materijalna dobra, ispoljili izvanrednu ličnu hrabrost.
Ordenom zlatnog grba sa mačevima odlikovano je dvadeset pripadnika ARBiH, posthumno četrnaest.
.

ORDEN ZLATNOG LJILJANA SA ZLATNIM VIJENCEM:orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem
Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem dodjeljuje se za naročite zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja za oslobađanje naše zemlje, za organizovanje i učvršćivanje odbrane, sigurnosti i nezavisnosti zemlje, za zasluge u izgradnji demokratskih odnosa, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke, kulture i sporta.
Ordenom zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem odlikovana su četiri pripadnika ARBiH.
.
ORDEN ZLATNOG LJILJANA SA SREBRENIM VIJENCEM:
Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem dodjeljuje se za naročite zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja za oslobađanje naše zemlje, za organizovanje i učvršćivanje odbrane, sigurnosti i nezavisnosti zemlje, za zasluge u izgradnji demokratskih odnosa, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke, kulture i sporta.
Ordenom zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem odlikovano je šest pripadnika ARBiH.
.

ORDEN ZA VOJNE ZASLUGE SA ZLATNIM MAČEVIMA:orden za vojne zasluge sa zlatnim macevima
Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima dodjeljuje se starješinama vojnih jedinica i ustanova, koji svojim primjerom i umješnošću u radu u jedinici odnosno ustanovi kojom rukovode, doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji su u jedinici ili ustanovi stvorili uslove za postizanje izuzetnih rezultata, ili koji se odlikuju takvim starješinskim i vojničkim osobinama da služe za primjer drugima.
Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima odlikovano je osam pripadnika ARBiH, posthumno njih sedam.
.
ORDEN ZA VOJNE ZASLUGE SA SREBRENIM MAČEVIMA:
Orden za vojne zasluge sa srebrenim mačevima dodjeljuje se starješinama vojnih jedinica i ustanova, koji svojim primjerom i umješnošću u radu u jedinici odnosno ustanovi kojom rukovode, doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji su u jedinici ili ustanovi stvorili uslove za postizanje izuzetnih rezultata, ili koji se odlikuju takvim starješinskim i vojničkim osobinama da služe za primjer drugima.
Ordenom za vojne zasluge sa srebrenim mačevima odlikovana su četiri pripadnika ARBiH.
.
medalja za hrabrostMEDALJA ZA HRABROST:
Medalja za hrabrost dodjeljuje se pripadnicima ARBiH koji su u borbi protiv neprijatelja izvršili jedno ili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost. Ova medalja dodjeljuje se za takva djela i građanima koji su u izuzetno opasnim situacijama, spašavajući ljudske živote ili materijalna dobra ispoljili izvanrednu ličnu hrabrost.
Medaljom za hrabrost odlikovano je šesnaest pripadnika ARBiH, pet posthumno.
.
MEDALJA ZA VOJNE ZASLUGE:
Medalja za vojne zasluge dodjeljuje se vojnim starješinama i vojnicima koji svojim primjerom u radu značajno doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji se odlikuju takvim starješinskim ili vojničkim osobinama da služe za primjer drugima. Ova medalja dodjeljuje se i građanima u vojnim jedinicama i ustanovama, kao i preduzećima, državnim licima koji svojim primjerom značajno doprinose ostvarivanju zadataka od posebnog neposrednog značaja za odbranu.
Medaljom za vojne zasluge odlikovano je sedam pripadnika ARBiH.
.
ZNAČKA ZLATNI LJILJAN:
Ratno priznanje-odlikovanje značka Zlatni ljiljan, dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova RBiH, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.
Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782. pripadnika ARBiH, posthumno 982.
.
policijska medalja za hrabrostPOLICIJSKA MEDALJA ZA HRABROST:
Ratno priznanje-odlikovanje Policijska medalja za hrabrost dodjeljuje se pripadnicima MUP-a RBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova RBiH, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.
Policijskom medaljom za hrabrost odlikovan je 71. pripadnik MUP-a RBiH, posthumno 58.
.
ZLATNA POLICIJSKA ZNAČKA:
Ratno priznanje-odlikovanje Zlatna policijska značka, dodjeljuje se pripadnicima MUP-a RBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova BiH, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.
Zlatnom policijskom značkom odlikovana su 443. pripadnika MUP-a RBiH, posthumno 327.
.
SREBRENA POLICIJSKA ZNAČKA:
Ratno priznanje-odlikovanje Srebrena policijska značka dodjeljuje se pripadnicima MUP-a RBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova BiH, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.
Srebrenom policijskom značkom odlikovano je 229. pripadnika MUP-a RBiH, od čega je polovina ovih odlikovanja dodijeljena posthumno.
Srebrena policijska značka spada u drugi rang odlikovanja, kao i Armijski Srebreni štit.
.
LOGO-1ANTIDAYTON POKRET
.
Zahvalni smo svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine te svim pripadnicima policije Republike Bosne i Hercegovine i svim pojedincima, učesnicima odbrane naše zemlje od agresora. Zahvalni smo posebno i prvenstveno onima koji su na samom početku agresije iskazali svoju odanost svojoj zemlji te na putu odbrane položili svoj život za opstojnost nezavisnosti.
Zahvaljujemo se svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine te pripadnicima policije i svakom pojedincu koji nije žalio svoje tijelo, svoju mladost, svoje zdravlje i godine kako bi naša zemlja nastavila živjeti te kako bi zaustavili agresora i domaće izdajnike da porobe našu zemlju.
.
Svima onima što na tom putu dadoše život neka im je vječni rahmet, slava i hvala.
.
Nikada ne smijemo dozvoliti da učesnici odbrane budu zaboravljeni i ponižavani. Ne smijemo dozvoliti da se sinovi i kćeri naše zemlje, koji su branili državu budu na rubu preživljavanja i opstanka. Opstanak državotvornosti možemo zahvaliti njima te isto tako ne smijemo nikada dozvoliti da ijedan branilac naše zemlje bude gladan. Mi, ćemo zauvijek čuvati sjećanje na vas i educirati nove naraštaje o vašoj herojskoj odbrani države.
.
S poštovanjem,
.
AntiDayton pokret

 

.

 

ODLIKOVANJA ODBRANE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Komentari
Na vrh