Obavijesti

OBILJEŽENA GODIŠNJICA UBISTVA NERMINA DIVOVIĆA (7)

OBILJEŽENA TUŽNA GODIŠNJICA UBISTVA MALENOG SEDMOGODIŠNJEG RAHMETLI NERMINA DIVOVIĆA

img_1622Danas je AntiDayton pokret organizovano obilježio godišnjicu ubistva rahmetli Nermina Divovića koji je ubijen na pješačkom prelazu između Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta. Podsjećanje na Nermina i polaganje cvijeća obavljeno je na mjestu gdje je i ubijen 1994. godine gdje je AntiDayton pokret prošle godine 2015. postavio i otvorio spomen obilježje posvećeno ovom dječaku.

Na upit AntiDayton pokreta da učenici Osnovne Škole Isak Samokovlija učestvuju ove godine u obilježavanju, direktorica Emina Čaušević odobrila je prisustvo dva odjeljenja koji su danas sa svojim učiteljicama bila prisutna. Njih 50 učenika i učenica stigli su oko 11:00 sati pred spomen obilježje gdje su im podijeljene ruže kako bi mogli da ih polože pred spomenik.

img_1639Takođe, prisutni su bili i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 91-95, redizelj i publicista i istraživač Avdo Huseinović, roditelji i brat Nermina Divovića koji nosi ime po njemu te i članovi AntiDayton pokreta.

Nakon kratkog govora i upoznavanja sa Nerminovom sudbinom, roditelji i prisutni su položili cvijeće, te fatihom i šutnjom odali poštovanje i počast sedmogodišnjoj žrtvi srpskog teroriste koji ga je kukavički ubio snajperskim hicem iz zgrade “metalka”. Takođe tokom govora AntiDayton pokret podsjetio je i na svu ubijenu dijecu RBiH i opkoljenog Sarajeva tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

img_0405Taj dan, 18.11.1994. godine snajperski ispaljeni hitac pogodio je Nerminovu majku Dženanu u stomak te prošao kroz njeno tijelo i pogodio Nermina u sljepočnicu. Nerminova posljednja fotografija kako leži u lokvi krvi obišla je cijeli svijet tog dana te je jedna od najkorištenijih foto dokaza za suđenja u Hagu ratnim zločincima koji su terorisali opkoljeno Sarajevo.

Neka ti je vječni rahmet i mir dječače.⚜️

AntiDayton pokret

OBILJEŽENA GODIŠNJICA UBISTVA NERMINA DIVOVIĆA (7)
Komentari
Na vrh