Istaknuto

NOVI DEBAKL TUŽILAŠTVA BiH: NASER ORIĆ NIJE NAREDIO UBIJANJE

DANAS NOVI DEBAKL TUŽILAŠTVA BiH NA SUĐENJU: SRPSKI SVJEDOCI TUŽILAŠTVA GOVORE ISTINU O NASERU ORIĆU!
KOMANDANT NASER ORIĆ NIJE NAREDIO UBIJANJE VEĆ SUĐENJE UHAPŠENIMA!

.
ANTIDAYTON POKRET JE BIO I NA DANAŠNJEM ROČIŠTU MONTIRANOG PROCESA PROTIV NASERA ORIĆA I SABAHUDINA MUHIĆA!
Današnje ročište u Sudu BiH ponovo potvrđuje nevinost krivooptuženog Nasera Orića. Nakon ključnog svjedoka tužilaštva koji je za ovaj proces bio zaštićeni O1, koji je video linkom iz Beograda tvrdio kako je vidio pa nije vidio, da Naser Orić ubija izvjesnog sudiju Slobodana Ilića današnji svjedoci pobili su to lažno sjedočenje. Na osnovu takvih lažnih i izrežiranih izjava podignuta je optužnica i pokrenut ovaj sramni montirani ali nedovoljno dobro pripremljen proces. Ovaj proces zasigurno će otkriti mnoge nedostatke Tužilaštva BiH te pokazati da se u Institucijama pravde nalaze i rade oni koji svojih diploma nisu dosljedni i koji svoj posao ne obavljaju čisto. Ovaj proces će na kraju biti zasigurno jedna velika mrlja na Instituciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine čemu se Tužilaštvo BiH može zahvaliti tužiocu Mirloslavu Janjiću.
.
Danas su na Sudu svjedočila dva svjedoka tužilaštva. Oba ova svjedoka po njihovom svjedočenju nalazila su se u istoj kući spornog datuma pod istim krovom na tavanu kada su vođene borbe u mjestu Zalazje. Međutim svjedoćenja ova dva pripadnika tzv. VRS se u mnogim bitnim detaljima ne poklapaju jer prvi svjedok izostavlja nekoliko detalja koje nadopunjuje kasnije drugi svjedok. Ti detalji su oslobađajući za krivooptuženog Orića te su dokaz protiv iskaza i svjedočenja zaštićenog svjedoka O1.
.
Prvi svjedok Vidoje Ilić rođen 1973. godine, u sudnicu je ušao pod vidnim stresom. Na stolici za ispitivanje svedoka pokazao je više nervoze i nesigurnosti nego što je puta progovorio. Na pitanja tužioca Miroslava Janjića izjavio je je da je bio pripadnik JNA te da je u tzv. vrs angažovan u junu 1992. godine. Po njegovom svjedočenju tokom sukoba tih dana nalazio se u mjestu Zajazje.
Svjedok je izjavio da je tokom borbe ARBiH i tzv. VRS pobjegao na tavan kuće pod krov gdje je bilo još nekoliko njegovih saboraca koji su se krili na istom mjestu. Takođe naveo je da je kroz navodnu rupu koja se “nalazila” na kući uspio vidjeti Naserovu jedinicu kako ispred kuće drže nekoliko zarobljenika, međutim svjedok je izostavio bitne činjenice koje su čuli svi ostali prisutni na tom mjestu. Iako je svjedok naveo da se muški glas na megafonu predstavio kao Naser Orić i pozivao na predaju, nije naveo ono što je naveo današnji drugi svjedok Milan Jeremić a to je, da je isti glas na megafonu rekao da se zarobljeni ne diraju već smatraju uhapšenima i da će im se suditi na u Srebrenici.
.
Tokom svjedoćenja oba svjedoka su potvrdila da je među prisutn uhapšenim bio izvjesni Ilić poznatiji kao sudija, za kojeg je prvi svjedok O1 tvrdio da ga je Naser Orić ubio na tom mjestu. Takvu tvrdnju pogazili su i današnji svjedoci koji to nisu spomenuli već naveli da je sudija bio živ a ne ubijen.
.
Prvi svjedok je takođe naveo da je glas sa megafona naredio da se u svaku kuću ubaci plinska boca i zapali.
Zaista nas zanima, koja je to kuća imala plinske boce prije agresije u svom domaćinstvu u Zalazju jer prvi svjedok nije mogao da se odluči da li su po njemu borci Armije donijeli plinske boce ili su bile tu. Bezobrazno je i to tvrditi da bi neko zapalio pune plinske boce koje bi bile najprije ratni plijen svakog pametnog borca jer bi njima omogućio lakše preživljavanje i sebi i svojim saborcima a posebno civilima a ne s njima palio kuće.
.
Na pitanje sudije, svjedok Ilić Vidoje je potvrdio da kroz navodnu rupu nije vidio plinske boce. Takođe na samom kraju utvrđeno je da se u mnogo čemu svjedočenje Vidoja Ilića danas razlikuje od iskaza koji je dao MUP-u u Srebrenici 2005. godine. Svjedok je naveo da se tada nije mogao sjetiti puno toga jer je prošlo jako puno vremena, 10 godina i više, pa nas iskreno zanima kako se svjedok uspio sjetiti danas još dodatnih 11 godina kasnije. Evidentno je bilo po njegovom držanju i načinu komunikacije da je svjedok bio pripremljen za današnje ročište ali ipak nedovoljno dobro da naruši ugled i čast komandanta Nasera Orića.
.
Još jedan od kontradiktornih detalja bio je i taj kada je prvi svjedok Vidoje Ilić izjavio da je boravio na tavanu kuće sat i pol vremena nakon što je kuća navodno zapaljena i da je tom prilikom zadobio opekotine po licu i rukama i uniformi.
Bezobrazno je bilo gledati svjedoka koji govori da je izgorio po licu a na licu nema opeklina nijednog stupnja već najobičniju kožnu bolest koju nije kao mladić izliječio na vrijeme. Nakon ovakve očigledne laži i pokušaja obmane ovaj svjedok je mogao biti uhapšen.
.
Svjedok Vidoje Ilić na pitanje tužioca rekao je takođe da je tokom boravka na tavanu čuo kamion kojim su došli pripadnici Naserove jedinice da bi kasnije na pitanje Lejle Čović, Naserove braniteljice, rekao da kamion uopšte nije ni ušao u selo. Ovo je već bio ko zna koji put da se u toku svog svjedočenja ujeo za jezik.
.
Drugi svjedok tužilaštva, Milan Jeremić, rođen 1971. godine u Srebrenici, koji danas živi u Bratuncu, bio je takođe pripadnik tzv. VRS.a.
Milan je na koncu svog svjedočenja danas, dopunio izjave prvog svjedoka za kojeg se vidjelo da je svjesno izostavljao bitne detalje. Milan je bio na istom tavanu ispod krova zajedno sa Vidojem Ilićem te je okvirne detalje potvrdio za Ilićem kada su u pitanju mjesto i imena. Međutim veliki broj detalja je svojim svjedočenjem dopunio nakon prvog svjedoka. Potvrdio je prije svega da nije bilo ubistva ispred kuće u kojoj su se krili niti da je ubijen Ilić sudija te i na pitanje Lejle Čović potvrdio da nije čuo nikakve jauke, vriske, pucnje i ciku.
Milan je takođe upitan o vatri i dimu u kući te je svjedočio da niko od prisutnih na tavanu kuće nije mogao zadobiti opekline jer vatra nije ni stigla do tavana osim sasvim malo dima. Tim svjedočenjem otkrio je laž prethodnog Vidoja Ilića da je neko od njih zadovio povrede od vatre.

I ovaj svjedok je potvrdio da je čuo glas preko megafona koji je uhapšenima ispred kuće rekao da će im biti suđeno u Srebrenici. Ovaj svjedok pokazao je puno više poštovanja prema Sudu i prema prisutnima jer nije pokazivao znakove laži i prevara. Svjedočio je sasvim konkretno, navodeći da je u Zalazju bio oružani sukob između Armije i tzv. VRS-a te da su borci ginuli na obje strane. Takođe, ovaj svjedok je naveo da je po prijavi u TO Bratunac odmah raspodijeljen u mjestu Zalazje, gdje su svi sposobni muškarci bili raspoređeni za borbu.
Tom izjavom, Milan je potvrdio da u Zalazju nije bilo muških civila bez borbenog položaja i oružja te je naveo više puta da je većina imala nešto na sebi od vojne uniforme. Neko je imao prsluke, neko pantalone a neko jakne ili košulje. Tim izjavama potvrđuje se istina da su u selu Zalazje boravili borci tzv. VRS-a a nisu napadnuti civili u selu.
Na samom kraju, ovaj svjedok potvrdio je da je ispod krova gdje su se svjedoci nalazili tada nije bilo moguće vidjeti ništa ispred kuće jer nije bilo otvora kroz koji se moglo gledati vani. To je za kraj bila još jedna potvrda lažnih detalja svjedočenja prvoh svjedoka Ilića.
.
Nakon ovakvih izjava, kredibilitet tužioca je potpuno pao te ovaj postupak samo vrijeđa državnu Instituciju Tužilaštva BiH i narušava joj ugled te je zaista nemoguće a ne zapitati se, ko sve radi u državnim pravnim službama? Ovo suđenje će ostaviti teške posljedice na Tužilaštvo BiH te će se istražni organi morati pozabaviti ovom Institucijom kako bi građani mogli uživati njen pravni status.
Nakon ovog ročišta, svjedoci smo da ovaj montirani proces nema nikakvo uporište te da se krivooptuženi samo bez razloga trpe teror tužioca koji je očito mislio da će ovaj proces biti mačiji kašalj a ispostavlja se da je ovaj proces u svom kompletnom izdanju jedna obična loše pripremljena predstava koja treba da naruši kredibilitet branilaca Republike Bosne i Hercegovine.
.
Sljedeće ročište je zakazano za 19.04.2016. godine u 9:00 sati. Na sljedećem ročištu u ime Tužilaštva BiH na strani tužioca Miroslava Janjića i u zaštitu pripadnika tzv. VRS i tzv. RS “svjedočit” će jedna sramota od “Bošnjaka” koji je svoj kredibilitet i svoju personalu pogazio davno.
.
STOP MONTIRANOM PROCESU PROTIV NASERA ORIĆA I SABAHUDINA MUHIĆA!
.
AntiDayton pokret

NOVI DEBAKL TUŽILAŠTVA BiH: NASER ORIĆ NIJE NAREDIO UBIJANJE
Komentari
Na vrh