Aktivnosti

NEZUK – ANTIDAYTON SA LICA MJESTA

Nezuk, 07. juli 2015. godine. U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, juče u popodnevnim satima, jedan dio članova AntiDayton pokreta, od ukupno nas 55 koji će biti prisutni na Maršu je, uz mnoštvo drugih udruženja i učesnika, takođe stigao u Nezuk, baš kao i preživjeli pripadnici bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine.mersodzebra

Broj članova AntiDayton pokreta koji su sinoć stigli je oko pola ukupnog broja, tačnije pedeset i pet naših prijatelja predvođenih Mersudinom Imamovićem. Naš zlatni ljiljan, bivši kandidat za Predsjedništvo BiH, Džebrail Bajramović. takođe je stigao u Nezuk, zajedno sa dvojicom članova koji će izvještavati o Maršu – Nihadom Aličkovićem i Alenom Mahovićem. Pridružio nam se takođe i naš Bratunčanin i fotograf, Sead Delić koji je prevalio veliki put da bi bio sa nama. Inače, susret članova našeg Pokreta, kao i uvijek, bio je emotivan, jer se mnogi od nas već duže vrijeme nisu imali priliku vidjeti. Ostatak članova AntiDayton pokreta od ukupno pedeset i pet nas će nam se pridružiti danas na putu ka finalnoj destinaciji – Potočarima.
clanadgninocommander

Nakon sastajanja naših članova, naveče smo imali i jedan photoshooting koji je djelo našeg Seada Delića, a neke od fotografija koje prethode galeriji koja će uskoro biti objavljena na našoj stranici u vidu galerije su fotografije iznad i ispod, snimljene u kampu Nezuk.

Juče je u Nezuku bio i Zulfo Salihović, predsjednik pododbora “Preživjeli” koji je kazao da se „ne smije šutjeti o Srebrenici, da se mora pričati, i da se zločinci moraju dovesti pred lice pravde“.

ALENNINOCOMMANDOPrisutnima su se takođe obratili i učesnici proboja u julu 1995. godine, koji su podsjetili na sve strahote kroz koje su učesnici prolazili prilikom proboja. Jedan od njih, koji su u julu 1995. učestvovali u spomenutom proboju je i Munir Habibović koji je istakao da su preživjeli borci 28. divizije „svjedoci jednog vremena, borci za slobodu i da im treba odati počast i poštovanje. Ne smijemo zaboraviti naše mrtve, ali isto tako ne smijemo zaboraviti ni one koji su preživjeli. Moramo se i u miru boriti za naša prava” – rekao je Habibović.

Pod blještavim istaknutim zastavama 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine koje su ponovno nosili sinovi pripadnika ove Divizije, prisutnima su se pored ostalih obratili i načelnik opštine Sapna Ismet Omerović, ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fahrudin Skopljak, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, a jedno od obraćanja prenosimo u videu:

Osim obraćanja spomenutih, bili smo u prilici i pratiti jako lijepu izvedbu pjesme koju možete pogledati ispod:

Učesnici Marša su dočekani sa pripremljenim šatorima za prenoćište, osvježenjem i hranom, a u večernjim satima, za postače učesnike, pripremljen je iftar.

Jutros su organizatori Marša pozvali sve učesnike da se poštuju kodeks ponašanja kako bi sve proteklo u najboljem redu i miru, a učesnici Marša jutros su krenuli prema Liplju, na putu prema Potočarima. Članovi AntiDayton pokreta će se od danas, pa sve do 11. jula, postarati da budete što više u toku dešavanja, te će što ažurnije izvještavati sa Marša putem spasa, kako bi vam što vjernije, slikama i video materijalom prenijeli atmosferu među našim članovima i ostalim učesnicima Marša, kao i dešavanja tokom dženaze, 11. jula.

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.241 žrtva genocida i s ovih 136 koje će naći smiraj, to je ukupno 6.377 žrtava. Porodice tragaju za još 1.995 ubijenih. Ovogodišnji ispraćaj tabuta sa žrtvama iz JKP Gradska groblja Visoko bit će sutra, 9. jula, u jutarnjim satima, a Konvoj sa tijelima žrtava trebao bi stići u Potočare u petak, 10. jula, oko 15 sati. Dženaza namaz za 136 novoidentifikovanih žrtava počet će 11. jula, u 13 sati.

AntiDayton pokret

NEZUK – ANTIDAYTON SA LICA MJESTA
Komentari
Na vrh