Obavijesti

NAPOKON: PORODICA DIVOVIĆ DOBILA OPŠTINSKI STAN

NAPOKON: PORODICA DIVOVIĆ DOBILA OPŠTINSKI STAN NA KORIŠTENJE 
.
Nakon velike agonije i čekanja porodica Divović napokon dobila stan na korištenje, dostojan čovjek i življenja.
.

24

Porodica Divović 2014. godine u 18 kvadratnih metara

.
AntiDayton pokret prije dvije godine nakon pokretanja inicijative da se podigne spomen obilježje ubijenom sedmogodišnjem dječaku rahmetli Nerminu Divoviću, došao je do saznanja da njegova porodica živi na rubu egzistencije. Nakon što smo stupili u kontakt te došli na vrata porodice Divović kojoj je snajper ubio dijete tokom opsade Sarajeva 18. novembra 1994. godine, mogli smo se samo uvjeriti da je ova porodica bila apsolutno zaboravljena.

19

Samo neke od posjeta porodici Divović

Iako smo pokrenuli inicijativu prema gradskim vlastima da se odobri postavljanje spomen obilježja na koje smo čekali godinu dana i nikada ga nismo dočekali, pokrenuli smo više akcija unutar našeg članstva za ovu porodicu pa i šire. Apel je bio da se ovoj porodici pomogne što je prije moguće. Nepunih godinu dana, članovi AntiDayton pokreta slali su donacije koje su uručivane porodici Divović. Pored novčane pomoći u više navrata porodicu smo pomagali kako garderobom tako i prehranom za šta članovi našeg pokreta zaista nisu žalili nijednog trena. Porodici je za nepunih godinu dana uručeno oko 3000, KM novčane pomoći, urućeno je kupljene prehrane u vrijednosti oko 1000, KM te takođe obezbijeđena drva za zimu tačnije njih 5 metara i još mnogo toga. Obezbijeđeni su im i novi madraci za spavanje jer su do tada tri člana porodice spavala na podu. U nekoliko navrata AntiDayton pokret je isplatio i zaostale režijske račune koje nisu bili u mogućnosti platiti zbog čega im je više puta isključivana struja u njihovoj jednoj jedinoj sobici u kojoj su boravili.
Ovim putem, izražavam veliku i posebnu zahvalnost svim članovima AntiDayton pokreta koji su zaista odvajali od sebe te ovoj porodici pomagali da preživi u teškim uslovima današnjice. Hvala vam i neka vam se svima na najbolji mogući način vrati.
.
25.
AntiDayton pokret
.
Napokon nakon dužeg kontakta sa porodicom, koji je trajao i više od godinu dana, odlučili smo postaviti spomen obilježje na udaljenosti od 2 metra, od mjesta gdje je sedmogodišnji rahmetli Nermin Divović ubijen. Uradili smo to bez imalo bojazni da bi mogao da neko ospori postavljanje spomen obilježja ubijenom djetetu od sedam godina. Otvaranju su prisustvovali učenici Osnovne Škole “Fatima Gunić” iz Opšine Novi Grad u Sarajevu, koji su i otkrili spomen obilježje.
.12922176_10207927257832201_1149311282_o.
Danas, kontaktiran sam od strane majke Dženane koja mi je saopštila radosnu vijest a to je, da su napokon preuzeli ključeve opštinskog stana u Opštini Stari Grad na koji su čekali oko godinu dana. Dugo su bili na spisku a u više navrata i nestajali sa spiska, međutim čekanje je došlo do kraja. Porodica Divović dobila je ključeve u novoizgrađenom objektu u Opštini Stari Grad koji posjeduje oko 10 socijalnih stanova. Njihov stan za boravak sada iznosi oko 50 kvadratnih metara. S obzirom da je zgrada novoizgrađena u njoj nisu potrebni nikakvi naknadni radovi.
Uz pomoć dobrih ljudi, porodica je dobila i nešto namještaja tako da je stan sada u potpunosti opremljen te svi imaju sada na čemu spavati, svi su sada u toplom, čistom, bez vlage i u stanu koji ima dnevni boravak sa trpezarijom, spavaću sobu, kupatilo, špajz i balkon.
.12921841_10207927258032206_1995403534_o.
Obišao sam danas porodicu Divović da se uvjerim njihovoj radosti i njihovoj sreći jer iskreno bilo mi je nestvarno. Obišao sam stan u društvu roditelja Divović, bio obasjan njihovim nasmijanim licima i pozvan da im se u narednim danima pridružim na “slatkoj” kako bi proslavili useljenje u novi stan.
.
Iskreno nadam se da će ova porodica, ostati zauvijek u ovom stanu, jer život su proveli u sobici koja skupa sa wc-om ima 18 kvadratnih metara što nije dovoljno ni za jednu osobu a da se uslovi u toj sobici i ne spominju. Od vlage na zidovima, hladnoće betona ispod nogu i propuha sa svih strana, ova porodica je mogla oboliti u potpunosti od raznih mogućih bolesti. Sada, nadam se da će im život krenuti na bolje, da će sinovi koji su nedavno završili srednju školu uspjeti naći neki posao te olakšati majci koja i dan danas prosi u jednoj od sarajevskih ulica.
.
.IMG_3225

.
U ime AntiDayton pokreta neka Vam je sretno Divovići i da nikada više ne doživite da život provodite u uslovima koji nisu dostojni čovjeka. 
.
Nihad Aličković
AntiDayton pokret

NAPOKON: PORODICA DIVOVIĆ DOBILA OPŠTINSKI STAN
Komentari
Na vrh