Obavijesti

NA DANAŠNJI DAN NAMETNUTA NAM JE DAYTONSKA ZASTAVA

NA DANAŠNJI DAN, NAMETNUTA NAM JE TRENUTNA DAYTONSKA KRPENJAČA OD ZASTAVE!

BicUeb8Dana 4. februara 1998. godine zastava sa šest ljiljana Republike Bosne i Hercegovine (i dejtonske BiH) sa grbom Kotromanića nasilno je zamijenjena sadašnjom plavom zastava sa žutim trokutom koji simbolizira granice države i “konstitutivnost” većinska tri naroda u BiH (uz diskriminaciju ostalih građana BiH), i sa devet zvijezda koje predstavljaju “evropsko okruženje” Bosne i Hercegovine.

Kako je već navedeno, zastava sa ljiljanima nije zamijenjena voljom predstavnika vlasti u BiH, jer se poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu mogli dogovoriti oko nove zastave, nego je Carlos Westendorp nametnuo aktuelnu plavu zastavu. Ova zastava je, između ostalog nametnuta pod izgovorom “da bi država BiH mogla biti predstavljana jednom zastavom na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine“, iako je u stvarnosti već postojala historijski utemeljena i legalna zastava međunarodno priznate države RBiH, odnosno njene pravne sljednice BiH.

Parlamentarna skupština, pod pritiskom međunarodne zajednice, usvojila je Zakon o novoj zastavi tek 2001. godine kada je plava boja na zastavi potamnjena. Naravno, nijednom građaninu Republike BiH, koji je svjestan suvereniteta države, ne pada na pamet da prizna nametnute odluke međunarodne zajednice, te je zastava sa šest ljiljana i dalje simbol svih onih koji drže do suvereniteta naše zemlje i koji smatraju da nikakva međunarodna zajednica ili poslanici pod pritiskom ne mogu donositi ovakve odluke bez volje naroda.

ANTIDAYTON:
IMG_2916Nakon pune četiri godine od osnivanja pokreta, naš cilj koji je bio povratak ljiljana među građane je uspio u velikom izdanju. Nakon mnogo truda, zalaganja, istrajnosti i rada, osjeti se promjena i uticaj zastave koja ima veliku dozu emocije iza sebe. Svojim radom uspjeli smo vratiti ponovo ljiljane u srca građana naše zemlje i van nje. Domino efekat koji je postignut forsiranjem i korištenjem jedine legalne i legitimne zastave sa ljiljanima, pokazuje svoj rezultat svakim danom kako na društveim mrežama tako i u realnom svijetu gde se ljiljani i grb sa šest zlatnih ljiljana koristi svuda. Mnoge svadbene kolone, vjenčanja, utakmice, obilježavanja godišnjica pobjeda i stradanja, godišnjice korpusa, jedinica, brigada itd ponovo s ponosom ističu zastavu jedne i jedine Republike Bosne i Hercegovine. 
Kada se vratimo unazad četiri godine, evidentno je da prisutnost zastave nije bila ni 5% kao danas i dok su jedni okretali glavu i smatrali nemogućim takav poduhvat, mi smo u njega vjerovatli čvrsto i znali da nam na putu en može ništa stajati.

Istaknite danas svoju zastavu sa ljiljanima na svoje prozore, na radnje, objekte, firme, majice, dukserice i na svoje profile na društvenim mrežama.

AntiDayton pokret

NA DANAŠNJI DAN NAMETNUTA NAM JE DAYTONSKA ZASTAVA
Komentari
Na vrh