Obavijesti

KOZLUK: DANAS OTKOPANA NOVA MASOVNA GROBNICA

KOZLUK: DANAS OTKOPANA NOVA MASOVNA GROBNICA
Na ovoj lokaciji je 13. i 14. jula 1995. godine, prema svjedočenjima, strijeljano 1.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a strijeljanje nije niko preživio.

anadolijaČlanice Udruženja “Žene Srebrenice” prisustvovale su današnjoj ekshumaciji posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Kozluku kod Zvornika. Grobnica koja je bila sakrivena ispod deponije smeća nalazi se na mjestu egzekucije 1.000 muškaraca i dječaka, koji su strijeljani u julu 1995. godine.

bhtIz Instituta za nestale BiH potvrdili su da je riječ o primarnoj grobnici koja je uznemiravana, odakle je dio tijela prevezen na druga mjesta.

Na ovom je području Haški tribunal 1999. godine vršio ekshumacije i tada je pronađeno 40 posmrtnih ostataka.

U vezi sa ubistvima na ovom lokalitetu nedavno je uhapšen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade tzv. Vojske RS (tzv. VRS).
Prethodnih 12 dana vršeno je čišćenje deponije i uklanjanje smeća, kao i otkopavanje grobnice. Prvih dana rada, istražitelji, koji rade u teškim vremenskim uvjetima zbog hladnoće, pronašli su nekoliko posmrtnih ostataka. Do danas ih je evidentirano trideset.

Ćatić: Strah me je da nikada neću pronaći kosti svoga sina!

tuzlanski.BaPreživjele žrtve prilikom obilaska masovne grobnice u Kozluku istakle su koliko im je teško doći na ovakvo mjesto. Međutim, zbog očekivanja da će u grobnici pronaći nekog svog, kazali su da ne odustaju od dolazaka.

“Sramno je i žalosno da se kriju satelitski snimci grobnica. Ovo je stravično mjesto, na kojem čovjek zanijemi. Imala sam jednog jedinog brata. Naša majka je umrla, a da nije dočekala da ga nađemo i ukopamo. Nadam se da se on nalazi u ovoj masovnoj grobnici”, izjavila je plačući Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

Njena kolegica Hajra Ćatić kazala je da gubi nadu da će ikada pronaći posmrtne ostatke svog sina.

“Strah me da neću nikada naći njegove kosti. Svjedoci su ga vidjeli ranjenog u Bočkinom potoku i živim za dan kada ću ga ukopati. Ali kako vrijeme prolazi, sve je manje nade da će se to dogoditi. Inače, moj je muž ovdje ubijen, a pronađen je u Čančarima i ukopan 2008. godine”, kazala je Ćatić.

Murat Hurtić, ekspert za traženje nestalih, ponovio je da su na ovom mjestu pronađeni povezi za ruke, čahure i sat koji je pripadao jednoj od ubijenih žrtava.
aPortparol Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je za agenciju Anadolija da je rad na ovoj masovnoj grobnici kompleksan i da će biti nastavljen u narednom periodu.
anadolija2preuzeto: bht
foto: anadolija

DA SE NIKADA NE ZABORAVI IZVRŠENA AGRESIJA I POLINJENI GENOCID!!!
AntiDayton

KOZLUK: DANAS OTKOPANA NOVA MASOVNA GROBNICA
Komentari
Na vrh
X