Vijesti i reakcije

KO PRIŽELJKUJE INCIDENT NA SUĐENJU NASERU ORIĆU?

KO TO PRIŽELJKUJE INCIDENT U SUDNICI NA SUĐENJU NASERU ORIĆU?

Suđenje komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću, kojeg, zajedno sa pripadnikom ARBiH Sabahudinom Muhićem, Tužilaštvo BiH tereti za navodne ratne zločine na području te općine, od samog početka prate brojne kontroverze.

Od zaštićenog, ključnog svjedoka Tužilaštva O-1, sumnjive ratne i poratne prošlosti, koji je, prema tvrdnjama Orićeve odbrane, pripreman u MUP-u Srbije za svjedočenje, preko oprečnih iskaza o istim događajima brojnih svjedoka Tužilaštva, ali i odustajanja tužioca od gotovo polovine najavljenih svjedoka u ovom procesu, pa sve do neuropsihijatrijskog vještačenja i svjedočenja kontroverznog Ibrana Mustafića, za kojeg je utvrđeno da je procesno sposoban, iako je, na osnovu dijagnoze psihijatra, penzionisan prije desetak godina – sve to izaziva kontinuirano interesovanje javnosti za ovaj slučaj.

Na svakom ročištu prisutne su novinarske ekipe iz gotovo svih značajnijih bh. medija iz oba entiteta.

Osim novinarskih ekipa, na skoro svakom ročištu prisustvuje između 80 i 100 članova iz četiri udruženja preživjelih Podrinjaca, kao i predstavnici udruženja iz RS-a, te članovi porodica kako optuženih, tako i oštećenih. Problem nastaje onog trenutka kad se suđenje održava u nekoj od sudnica koja ne raspolaže dovoljnim brojem mjesta za publiku, kako bi mogla primiti sve zainteresirane.

Tako je u utorak suđenje zakazano u sudnici broj 7, koja raspolaže sa 13 sjedećih mjesta za publiku, te je nemali broj ljudi vraćen ispred Suda, uz obrazloženje da nemaju gdje sjesti.
Članovi spomenutih udruženja ogorčeni su zbog ovakve organizacije, a posebno zbog činjenice da se u isto vrijeme u sudnici 6, koja je mogla primiti sve zainteresirane, održavalo suđenje u predmetu Lijanović i drugi, a na kojem nije bio prisutan niko od publike.

“Sude im na pravdi Boga”

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac” kazala je za Faktor kako će spomenuta udruženja, zbog činjenice da ovo nije prvi put da se ovakva situacija dešava, uputiti zvaničan dopis Sudu BiH da nešto poduzme kako bi se to riješilo.

U Sudu znaju da je na ovim suđenjima najbrojnija posjeta. Veliki broj nas svojim prisustvom želimo da damo podršku ljudima kojima se sudi na pravdi Boga. Međutim, zadnji put su vratili čak i majku od Muhića, ženu od 75 godina, njegovu suprugu, sestru… dobili smo sudnicu od 13 mjesta, dok je u isto vrijeme najveća sudnica zjapila prazna, jer suđenje Lijanovićima nije pratio doslovno niko. Mi nismo željeli da pravimo problem, jer ne želimo da bilo kako utičemo na proces ili nešto kvarimo, ali ćemo se obratiti sa zvaničnim zahtjevom ka sudu – kazala nam je Sinanović.

Slična situacija dogodila se i na ročištu kad je svjedočio spomenuti Ibran Mustafić, kada se suđenje održalo u sudnici broj 4, koja raspolaže sa 30 mjesta za sjedenje. U pauzi suđenja, dogodila se gotovo nevjerovatna situacija, koja je vrlo lako mogla eskalirati u sukob. Naime, u dio za publiku ušli su sudski policajci, te naredili “da izađe 15 predstavnika bošnjačkih udruženja, kako bi moglo prisustvovati 15 predstavnika udruženja iz RS-a”. U protivnom, kako su rekli, suđenje će biti prekinuto. To je naišlo na burnu reakciju prisutnih u publici, ali je, srećom, zahvaljujući ponajprije prisebnosti određenog broja članova udruženja, sve prošlo bez većeg incidenta.

Iz Suda BiH smo zatražili da nam odgovore na osnovu čega se pravi raspored suđenja u sudnicama, te šta se može učiniti da bi se spriječilo ponavljanje ovakvih, prilično neugodnih situacija. U prilično uopćenom odgovoru iz ove pravosudne institucije kazali su nam kako “Sud BiH vodi računa o predmetima koji su od velikog javnog interesa i zakazuje ih u sudnicama koje raspolažu većim kapacitetima predviđenim za posjetioce/publiku”.

Međutim, Sud mora voditi računa i o predmetima u kojima je veći broj optuženih (kao npr. predmet Lijanović) i koje nije moguće zakazivati u sudnicama manjih kapaciteta, odnosno u koje se ne mogu smjestiti svi učesnici postupka. Iz tog razloga Sud je prinuđen, imajući u vidu ograničene resurse kojima raspolaže, predmete u kojima je optužena jedna ili dvije osobe zakazati u manjim sudnicama, pa i ukoliko je riječ o predmetu za koji vlada veći javni interesa – navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Suda.

Ekonomičnost i kontinuitet

Kako su istakli, ekonomičnost i kontinuitet postupka izuzetno su važni za sve učesnika postupka što Sud nikako ne može zanemariti.

Predstavnici udruženja, kao i svi ostali posjetioci, dobrodošli su na sva javna ročišta, a Sud BiH već godinama proaktivnim djelovanjem želi animirati što veći broj građana da dolaze i prate suđenja. Međutim, svi posjetioci, a naročito predstavnici udruženja koji dolaze u većim grupama, trebaju voditi računa o kapacitetima sudnica u kojima se ročišta zakazuju, kako bi izbjegli mogućnost da budu vraćeni usljed ograničenog broja mjesta za publiku u pojedinim sudnicama – kažu iz Suda, te ističu da se na njihovoj web-stranici nalazi raspored na kojem se unaprijed može vidjeti koje suđenje je zakazano u kojoj sudnici i kojim smještajnim kapacitetima raspolažu sve sudnice.

Sud BiH neće zanemariti interes javnosti koji vlada za određena ročišta, ali istovremeno ima obavezu voditi računa i o potrebama svih ostalih predmeta – navodi se u istom odgovoru.

Na naše pitanje da li Sud možda ovakvim postupcima želi smanjiti broj prisutnih na suđenjima kako bi se eventualno smanjio pritisak na Sudsko vijeće, te da li postoji mogućnost promjene termina suđenja kako bi se ipak obezbijedilo prisustvo zainteresiranima da prate slučaj, a kako bi se izbjegle nemile scene na ulazu u Sud pred svako ročište u slučaju Orić, iz Suda nismo dobili nikakav odgovor.

preuzeto: faktor.ba – uredio: antiadyton.com

KO PRIŽELJKUJE INCIDENT NA SUĐENJU NASERU ORIĆU?
Komentari
Na vrh