Vijesti i reakcije

GODIŠNJICA OTMICE I UBISTVA BOŠNJAKA IZ SJEVERINA

DANAS JE 24. GODIŠNJICA OTMICE I UBISTVA BOŠNJAKA IZ SJEVERINA

Otmica i ubistva su potresna priča o zlim komšijama. To je priča o prvom masovnom ratnom zločinu nad građanima SRJ, koji su počinili pripadnici vojne formacije tzv. “Osvetnici” pod komandom ratnog zločinca Milana Lukića iz Višegrada.

1477152946550U selu Mioče, u blizini Rudog, kod kafane „Amfora” u BiH, na putu za Priboj, 22. oktobra 1992. godine autobus je zaustavila navedena vojna formacija te nakon legitimisanja, iz autobusa zločinačka grupa je izvela samo Bošnjake i kamionom ih prevezla u hotel „Vilina vlas” kod Višegrada.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Srbiji u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu). Takođe za ove zločine osuđeni su i Dragutin Dragićević i Đorđe Šević na po 15 godina zatvora. ZLOČINAC Lukić je nakon Hapšenja u Argentini u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine koje je počinio u Višegradu.

1477152978697POGLEDAJTE autentične fotografije prebijanja i mučenja Bošnjaka, putnika otetih iz autobusa na relaciji Rudo-Priboj u hotelu “Vilina Vlas” u Višegradskoj banji.

Fotografije su napravili pripadnici vojne formacije tzv. “Osvetnici”, koji su i izvršili otmicu 16 Bošnjaka iz Sjeverina. Nakon dugog mučenja i prebijanja te nakon kukavičkog a zvjerskog zlostavljanja mučki su ubili u Višegradu. Po potvrđenoj presudi žrtve su ubijene stijeljanjem odmah nakon zlostavljanja kraj obale Drine.

1477153047863Ovo je samo jedan od hiljada dokaza da su se zločini dešavali i na prostoru tadašnje SRJ Te da su i Bošnjaci izvan RBiH bili ugroženi i ubijani na očigled cijele Srbije koja je znala za ove zločine. Ovi ni slični zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni te moraju biti dio školske literature u BiH bar u srednjim školama.

1477153135526DA SE NIKADA NE ZABORAVI!

AntiDayton pokret 

GODIŠNJICA OTMICE I UBISTVA BOŠNJAKA IZ SJEVERINA
Komentari
Na vrh
X