Vijesti i reakcije

GAZIJE SE HAPSE A ZLOČINCI ŠTITE

DOK SE GAZIJE ODBRANE RBiH HAPSE, ZLOČINCI SE ŠTITE!

Juče je SIPA uhapsila Nisveta Porića i Safeta Isakovića, bivše pripadnike legendarne jedinice “Gazija” koja je bila u sastavu herojske 505. viteške bužimske brigade ARBiH.

Porić i Isaković uhapšeni su na području općina Bužim i Velika Kladuša po nalogu Tužilaštva BiH. SIPA je jučer saopćila da se sumnjiče za navodno krivično djelo navodnog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

1479912937865Tužilaštvo BiH je danas saopćilo da se uhapšeni terete da su u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe navodno počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima tzv. vojske republike srpske, odnosno da su lično, s drugim vojnicima navodno ubili tri zarobljenika, koji su se prethodno predali.

Porić je bio ratni komandant Gazija, a od kraja agresije bavi se fotografijom. Također, jedan je od autora nekoliko dokumentarnih filmova među kojima je i „Istina o bužimskim vitezovima“. U tom filmu, zajedno sa Isakovićem, svjedočio je o herojskoj borbi protiv četnika.

Na Facebook stranici 5. korpusa Armije RBiH njihovi saborci pozivaju sva boračka udruženja da organiziraju mirne proteste.

– Heroji se hapse, oni koji su svoju mladost dali da odbrane gole živote pred četničkim i autonomaškim tenkovima, od dječaka postali su vojnici, a pravi zločinci dobijaju načelničke fotelje, visoke pozicije u policiji republike šumske. A mi na sve to šutimo. Pozivamo sva boračka udruženja da koordinirano najave mirne proteste širom Cazinske Krajine – navodi se na Facebook stranici.

Safet Isaković dobitnik je najvećeg ratnog priznanja značke “zlatni ljiljan”.

Pozivamo sva boračka udruženja posebno u Krajini ali i širom BiH da se stave na raspolaganje svojim saborcima te pokažu jedinstvo branilaca kao i u periodu agresije. AntiDayton pokret će se staviti na raspolaganje uhapšenim gazijama i braniocima te pratiti tok dešavanja ovog montiranog hapšenja i pokušaja kaljanja časne odbrane RBiH od strane njenih najboljih sinova.

Montirana i planirana maltretiranja branilaca naše zemlje će u narednim godinama biti očito svakodnevnica jer se hapšenjima branilaca pokušava izjednačiti branilac i agresor što se ne smije dozvoliti.

AntiDayton pokret

GAZIJE SE HAPSE A ZLOČINCI ŠTITE
Komentari
Na vrh