SDS PROGLASIO “REPUBLIKU SRPSKOG NARODA BIH”

Dana 09. januara 1992. godine „autonomne oblasti“, a to su oblasti u Bosni i Hercegovini, gdje je većinu stanovništva sačinjavala srpska populacija, SDS je formalno proglasio tzv. “Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine” tačnije tvorevinu koja je zbog svoje velikosrpske ideje prouzrokovala genocid, raseljavanje i ubijanje ogromnog broja nevinih ljudi, tvorevinu koja je kasnije preimenovana u tzv. “Republiku Srpsku” (RS). Za predsjednika te paratvorevine je izabran Radovan Karadžić, a za predsjednika parlamenta ove paratvorevine Momčilo Krajišnik. Ovo se desilo prije nego je legalna Skupština Socijalističke Republike BiH dana 25.01.1992. godine donijela odluku kako će se održati referendum o nezavisnosti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SR BiH). Vlada SR BiH u Sarajevu, je proglasila srpski “referendum” i “odluku” nevažećom i neustavnom.

Bosanski Srbi, uz svesrdnu pomoć iz SR Srbije i SR Crne Gore su se u političkom smislu počeli organizovati 24. oktobra 1991. godine, kada su osnovali tzv. “Skupštinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”. Dana 21. novembra 1991. godine spomenuta “skupština” je objavila da sve općine, mjesne zajednice, i naseljena mjesta gdje je više od 50% stanovnika glasalo da SR BiH ostane u Jugoslaviji, postaju dijelom tzv. “srpskih autonomnih oblasti”. Teroristička tvorevina “Republika Srpska Bosna i Hercegovina” proglašena je dana 9. januara 1992. godine, dok je 28. februara donijet Ustav spomenute tvorevine, u kojem je pisalo da njen teritorij obuhvata tzv. “srpske autonomne oblasti”, općine i druge srpske etničke entitete u Bosni i Hercegovini. Srpski teroristi su ovu tvorevinu proglasili i dijelom krnje jugoslavenske federalne države (ostatak SFRJ koji je bio sa ubjedljivom većinom srpske populacije).

U slučaju četničkih terorista, stvaranje autonomnih oblasti je bilo prenošenje recepta pobune Srba u Republici Hrvatskoj na bosanskohercegovački teritorij. U dijelovima zemlje gdje je osvojio većinu glasova, a time i mandata, SDS je postojeći državno-upravni aparat podredio svojim ciljevima, i te općine su mu služile kao baza za dalje pripreme srpsko-crnogorske agresije na međunarodno priznati subjekt – odnosno Republiku BiH. Tamo gdje nije osvojio većinu, SDS je počeo planirati stvaranje tzv. “srpskih opština”, što je odgovaralo separatističkoj viziji ove stranke, kojom bi se u konačnici dijelovi Republike BiH priključili krnjoj Jugoslaviji, tačnije Srbiji i Crnoj Gori.

I danas postoje oni u Bosni i Hercegovini koji obilježavaju datum stvaranja ove genocidne tvorevine, kao svoje najveće civilizacijsko dostignuće, iako svaki razuman čovjek itekako zna na kakvim zločinima je stvarana ta ista tvorevina.

Na vrh
X