PRVI NAPAD JNA NA TERITORIJ SR BiH

Prvi napad JNA na teritorij Socijalističke Republike BiH, odnosno prvi čin agresije nad stanovništvom suverenog teritorija Socijalističke Republike BiH se desio kada su jedinice tzv. Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) i rezervisti iz Crne Gore, dana 01. oktobra 1991. godine, napali, opljačkali, zapalili i do temelja uništili dva sela u SR BiH, tačnije Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini. Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, bez saglasnosti vlasti SR BiH, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.

Nakon uništenja spomenutih sela, uslijed političke neorganiziranosti bosanskohercegovačkih političara, kao i vojne nespremnosti i neorganiziranosti, dolazilo je do nekorektnih izjava pojedinih političara, koje su unosile razdor i nesporazume u političkom vrhu tadašnje SR BiH. Propagandnim djelovanjem JNA, mogle su se čak čuti i izjave pojedinih novinara da se Ravno i Hrasno uopće ne nalaze u SR BiH.

Ukupne snage JNA, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa, te pripadnici 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu potporu avijacije, te više od 120 teških artiljerijskih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

Na vrh