OSNOVAN OLIMPIJSKI KOMITET RBIH

Olimpijski komitet Republike Bosne i Hercegovine osnovan je 4. juna 1992. godine. Gospodin Stjepan Kljuić je izabran je prvog predsjednika Komiteta, a njegov zamjenik bio je Uglješa Uzelac. Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, usljedilo je i zvanično priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je svoju odluku o prijemu Republike BiH u MOK donio na zasjedanju svog Izvršnog komiteta u Monaku, 24. septembra 1993. godine.

Nakon osnivanja i  međunarodnog priznanja, Olimpijski komitet (sada Bosne i Hercegovine) je 08. decembra 2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde BiH kao prva sportska organizacija u koju se udružuju nacionalni sportski savezi. Upisom u ovaj registar, kao i potpisom Lozanske deklaracije od 28. Jula 1999. godine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je konstituisan u krovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet BiH je kao član MOK-a obavezan u svom radu  poštovati pravila Olimpijske povelje, Statuta MOK-a, Etičkog kodeksa MOK-a, Svijetskog anti-doping kodeksa, zajedničke Izjave iz Lozane, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, te Zakona o sportu Bosne i Hercegovine.

Na vrh