MASAKR U RAŠTANIMA

Masakr u mostarskom naselju Raštani je počinjen u rano jutro 24. augusta 1993. godine. Tada su jedinice HVO-a tokom hrvatske agresije na RBiH nakon višesatne artiljerijske paljbe, upali u naselje i masakrirali 24 bošnjačka civila i 7 nenaoružanih vojnika Armije RBiH.

Nakon ulaska u naselje, hrvatske terorističke jedinice među kojima je bila i tzv. Kažnjenička bojna, Mladena Naletilića zvanog Tuta, pravosnažno osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, su ulazile redom u kuće mještana i ubijali zatekle Bošnjake. Neposredno nakon ulaska u naselje, hrvatski teroristi su ušli u kuću Uzeira Beglerovića, kojeg su odmah likvidirali, nakon čega su ubili i njegovu suprugu Ćeru, i tri kćerke, dvanaestogodišnju Šaćiru, dvadesetogodišnju Edinu i dvadesetpetogodišnju Fadilu, koja je bila u drugom stanju. Nakon toga su nastavili sa ubijanjem ostalih mještana, među kojima su bile porodice: Žuškić, Ćišić, Dedić, Dumpor i druge. Među civilima je ubijeno i nekoliko djece. Nakon ubistava, kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor Heliodrom.

Zasad niko nije odgovarao za masakr u Raštanima. Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je Haškom tribunalu poslalo ovaj predmet na ocjenu. Među osumnjičenima za ovaj zločin nalaze se: zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić, zapovjednik Druge brigade tzv. HVO Ilija Vrljić, zapovjednik tzv. Bjelopoljske bojne Marko Radić – Maka, ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić, te pripadnici paravojnih formacija HVO Darko Tadić – Konta i Brano Savić – Cojo.

Da se nikada ne zaboravi!

AntiDayton pokret

Na vrh