DRUGI PUT GRANATIRANO “OSLOBOĐENJE”

Dana 21. augusta 1992. godine, po drugi put je, sa položaja četničkih terorista u Nedžarićima, zapaljena zgrada lista “Oslobođenje”, u Sarajevu. Podsjećanja radi, ova zgrada je prvenstveno granatirana, a zatim i zapaljena prvi put  29. maja 1992. godine.

Granatiranje  zgrade “Oslobođenja”, dokazuje se da su snage srpskog agresora za cilj imale da onemoguće i opstruiraju rad svih medija u Republici Bosni i Hercegovini, te na taj način onemoguće svjetsku javnost da zna šta se tačno dešava u Republici Bosni i Hercegovini. Osim granatiranja zgrade “Oslobođenja”, granatiran je glavni relej u Sarajevu, s ciljem onemogućavanja rada medija.

Dva mjeseca prije granatiranja zgrade “Oslobođenja” od strane Karadžićevih četničkih formacija, nekolicina dotadašnjih radnika “Oslobođenja” iskrali su se iz Sarajeva zajedno sa svojom mržnjom i “stali uz svoj narod”, okrenuli su se dakle, protiv države u kojoj su živjeli i radili, te su vjerovatno neki od njih i granatirali zgradu svoje bivše firme.

Inače, “Oslobođenje” je jedan od najpopularnijih i najčitanijih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini. Bitno je napomenuti da je dnevna novina “Oslobođenje” dobila nagrada “List godine u svijetu” 1992. godine.

Na vrh