Obavijesti

DJEČIJI PARK I PARKING NOSE IME NERMINA DIVOVIĆA

DJEČIJI PARK U ISTAMBULU I PARKING U BLIZINI RIMA NOSE IMA RAHMETLI NERMINA DIVOVIĆA UBIJENOG OD STRANE SRPSKOG SNAJPERISTE 18. NOVEMBRA 1994. GODINE U OPKOLJENOM SARAJEVU
.
Veliko je zlo zadesilo Bosnu i Hercegovinu tokom prethodne agresije – od genocida, masakara, masovnih ubijanja, progona, silovanja. Iako je samo u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete, slika snajperskim hicem ubijenog sedmogodišnjeg dječaka Nermina Divovića, što je te 1994. godine iz opkoljenog Sarajeva otišla u svijet, posebno je djelovala na dio evropske i svjetske javnosti. Nerminova tragična sudbina bila je povod da 1996. godine otvoreni dječiji park u Istanbulu dobije ime po ovom dječaku.
.
Dječiji park u Istambulu – Nermin Divović
1
– Uprava naše općine odlučila je da se u četvrti Yildirim dječiji park nazove po Nerminu Divoviću. Veliki broj stanovnika ovog dijela grada ima bosanske korjene, a jedan dio njih se ovdje doselio tokom prethodnog rata u BiH i svi oni znaju za Nerminovu sudbinu, rekla nam je Burcu Periz Cam iz Direkcije za vanjsko uređenje parkova Općine Bayarampasa.
Park Nermina Didovića čini 120 kvadratnih metara čvrste podloge i 50 kvadrata zelenih površina. U njemu se nalazi jedna grupa igara za djecu, pijesak za igranje, teren za fitnes i deset klupa za sjedenje.
.
Parking u Italiji – Nermin Divović
2
Osim u Istanbulu, pronašli smo još jedan spomen na dječaka iz Sarajeva, još jedan gest koji potvrđuje da su krvave slike rata u BiH dotakla srca širom svijeta. U blizini Rima, u općini Pomezia jedan od 36 parkinga za kamione i putničke automobile nazvan je po Nerminu. Kapacitet parkinga je oko 50 mjesta.

Ubijeni dječak rahmetli, Nermin Divović (18. 11. 1994.)
nermin-divovicFotografija Nermina Divovića, koji leži u lokvi vlastite krvi, dok je pored njega olovka što mu je ispala iz ruke, tada je potresla mnoge i potakla ih da razmisle o strašnim posljedicama bosanskohercegovačkog rata te da dignu glasove protiv ubica Sarajeva i BiH. Humane odluke vlasti općina Bayrampasa i Pomezia svojevrsno su podsjećanje na žrtve opkoljenog Sarajeva i jedan od načina ukazivanja na djecu stradalu u ratovima. I, upravo kada pomislimo da je Nerminova sudbina ovjekovječena tužnom fotografijom bila otrežnjenje čak i na globalnom nivou, opet svjedočimo skoro pa svakodnevnom stradanju djece kao što je smrt sirijskog dječaka Aylana Kurdija čije je beživotno tijelo 2015. godine pronađeno na obali Egejskog mora u skoro pa identičnom položaju kao i Nerminovo.

Otkrivanje spomen-obilježja u Sarajevu (18. 11. 2015.) – AntiDayton pokret
nermin-divovic-spomenik

Nermin Divović ubijen je snajperskim hicem 18. novembra 1994. godine. Snajperista tzv. Vojske Republike Srpske pucao je sa zgrade „Metalka“ na dječaka dok se sa svojom majkom kretao između Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta. Od istog metka teško je ranjena Nerminova majka. Na dan dječakovog ubistva 2015. godine članovi AntiDayton pokreta otkrili su spomen-obilježje u blizini mjesta zločina iako prethodno nisu mogli dobiti potrebne dozvole za njegovo postavljanje.
.
preuzeto: Suad Karamustafić – Coolin.ba

AntiDayton pokret

DJEČIJI PARK I PARKING NOSE IME NERMINA DIVOVIĆA
Komentari
Na vrh