Feljton

DAYTON NIJE GARANT OPSTOJNOSTI BiH ALI JESTE TZV. REPUBLIKE SRPSKE

DAYTON NIJE GARANT OPSTOJNOSTI BiH ALI JESTE TZV. REPUBLIKE SRPSKE

KAKO NAS MNOGI SRPSKI I SRBIJANSKI MEDIJI A S TIM I NJIHOVA IDEOLOGIJA I MEDIJI PREDANI TZV. REPUBLICI SRPSKOJ NAVLAČE DA MI LIČNO ČUVAMO TAJ TZV. ENTITET OD GAŠENJA!

Srpska politika se često bavi provociranjem države Bosne i Hercegovine pa i bošnjačkog naroda prijeteći kako će odcijepiti tzv. republiku srpsku od BiH i kako je BiH sastavljena od dva tzv. entiteta što je van pameti. Nakon toga mnogi mediji se stavljaju kao u neutralni položaj i sazivaju masu intelektualaca iz Sarajeva najviše da daju izjave na takvu temu uključujući i mnoge probosanske i probošnjačke političare. Međutim, ti intervjui, te izjave i slično, su apsolutna navlakuša koja ustvari daje tzv. republici srpskoj ono što joj treba, a to je zaštitu. To upravo rade svi u svojim izjavama indirektno i nesvjesno. Kako?

Da odmah razjasnim, Daytonski sporazum NIJE GARANT opstanka Bosne i Hercegovine, nego je Daytonski sporazum GARANT OPSTOJNOSTI tzv. republike srpske. Sve dok Dayton bude postojao, postojat će i tzv. rs. Bosna i Hercegovina postoji i postojat će po svim pravnim osnovama neosnovano od Daytona. Eh sad…

Nakon što se informacije o samostalnosti tzv. rs prošire medijima, izjave naših gore navedenih intelektualaca i političara se onda maksimalno zasnivaju o Daytonu, na Daytonu i pravima zacrtanim Daytonom. Pa se tako daju izjave kako je Dayton zabetoniran u BiH, kako ništa Dayton ne može poljujati, kako je Dayton snaga, kako je Dayton proizvod BiH, zemalja regije i zemalja svijeta, kako je nemoguće narušiti Dayton, kako je nemoguće ugasiti ga i promijeniti i da tzv. republika postoji Daytonom i kako po Daytonu tzv. rs NIKADA NE MOŽE POSTATI SAMOSTALNA. Mnogi moraju shvatiti da opstojnost BiH nije u Daytonu, niti je BiH nastala Daytonom i spajanjem dva tzv. entiteta.

Šta se tu dešava? Pa upravo ono što Srbi žele, a to je potvrda da Dayton čuva tzv. rs i da će ona postojati 1000 godina ako Dayton bude toliko postojao. Kroz ovakve izjave se tzv. rs BETONIRA u BiH i za nju nema zime jer tzv. rs je svjesna da bez BiH nebi izdržala ni mjesec dana i da bi se urušila na sve moguće načine. Srbima je upravo to potrebno da tzv. rs postoji što duže i što je više moguće pa tako i Dayton.

Dakle, ubuduće poruke na pokušaj osamostaljenja tzv. rs-a trebaju biti, OK hajde pokušajte i hajde osamostalite se. Mada oni nikada na ovakav način neće posegnuti za tim jer znaju da bi se trenutnim gašenjem Dayton i njegovog nametnutog Ustava, stanje u BiH automatski vratilo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, na Ustav u kojem nema tzv. entiteta, na Ustav u kojem su ljiljani jedina zastava, u kojem je BiH od mora do Save i od Drine do Une i da se na tome ništa nebi moglo promijeniti. Čak i do sada BiH je imala zasigurno mnogo razloga da pokrene to pravo za povratom Ustava RBiH jer je očigledno koliko se ovim daytonskim Ustavom nije ništa postiglo uz to da ovaj daytonski Ustav nikada nije prošao Parlamentarnu proceduru niti je Parlamentom BiH usvojen ikada.

Još jedna stvar koju odavno i često spomenem su potpisnice Daytona. Srbija i Hrvatska.

Ove dvije zemlje se često petljaju u funkcionalnost i politiku BiH, i kao Srbija jako često u svojim izjavama navodi kako je “Srbija garant Daytona i garant mira”. Na taj način se ustvari mijenja karakter Srbije kao potpisnika Daytona jer Srbija NIJE GARANT DAYTONA I NIJE GARANT MIRA kao što su zemlje Francuska, Italija, Njemačka, Austrija itd itd itd… već je Srbija bukvalno STRANA u potpisivanju Daytona, kao i Hrvatska a nikakav garant.

Dakle, ako su na daytonskom papiru Srbija i Hrvatska strane kao i BiH, ZAŠTO ONDA Srbija i Hrvatska ne žive Daytonski sistem? ZAŠTO i u tim državama nije uspostavljen Daytonski sistem, zašto u njima nisu uspostavljeni tzv. entiteti, kantoni, distrikti i slično? Zašto oni ne žive nametnuti Ustav, nametnutu zastavu, nametnutu himnu itd?!

Dakle, neko bi trebao od političkih lidera malo više da se educira, ali i da više koristi glavu i razmišlja o širini svega onoga što nam se podvaljuje i nekada izgleda kao jednostavno, a ustvari iza toga uvijek ima skrivenih i poruka i namjera.

Zato “gospodo” draga u tzv. republici srpskoj, kao što sam naveo više puta, ŠTO PRIJE VI POKUŠATE DA ODCIJEPITE TZV. RS, TO ĆE ON PRIJE NESTATI! PA BUJRUM!

PS: POTPISI SRBIJE I HRVATSKE NA UGOVORU IZ DAYTONA SU DOKAZ O IZVRŠENOJ AGRESIJI SA NJIHOVE STRANE NA RBiH, JER AKO JE TO BIO “GRAĐANSKI RAT” KAKO TO ONI ČESTO NAVODE, ZAŠTO SU SRBIJA I HRVATSKA STRANE U POTPISU? ČISTO PRIZNANJE AGRESIJE!

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

DAYTON NIJE GARANT OPSTOJNOSTI BiH ALI JESTE TZV. REPUBLIKE SRPSKE
Komentari
Na vrh