Obavijesti

DA LI ZNATE KO JE KARMEN KAMENČIĆ?

ZNATE LI KO JE KARMEN KAMENČIĆ? BOLNIČARKA PETOG KORPUSA ARMIJE RBiH

Kako je mučena, ponižavana i, na kraju, ubijena Karmen Kamenčić, bolničarka 5. korpusa Armije RBiH
Tijelo Karmen Kamenčić, bolničarke 5. korpusa Armije RBiH, nakon dvadesetogodišnje potrage konačno je pronađeno, ukopano ispod nadgrobne daske sa šifriranim brojem nepoznate osobe.

Vjerovalo se da je Karmen tokom ratne razmjene poginulih vojnika ukopana na Humcima u Bihaću, te da su nakon rata njeni ostaci prebačeni u sabirni centar za identifikaciju u Šejkovači kod Sanskog Mosta. Karmenin otac Velid Kamenčić neprestano je tragao i iščekivao rezultate kako bi mogao obaviti ukop kćerke i naći smiraj svojoj duši, ali to, nažalost, nije dočekao.
Prije godinu umro je i njen otac Velid, ne dočekavši ni djelić pravde za svoju jedinicu. Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 2010. godine obustavilo istragu protiv zločinca Veselka Đukića jer je u trenutku brutalnog smaknuća nemoćne i ranjene djevojke bio maloljetan.

12038229_1023774357654716_7623921313830534139_n– Istraga je obustavljena jer postoje smetnje koje isključuju krivično gonjenje osumnjičenog Veselka Đukića – pisalo je u aktu Dragana Čorlije, tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Otac Velid nije mogao da podnese surovu istinu da je Veselko Đukić sa 34 godine slobodan čovjek po ovozemaljskim zakonima zato što je postao zločinac sa 16 godina ustrijelivši njegovu jedinicu Karmen. Smrt prije dvije godine olakšala je duševne patnje Velida Kamenčića.

Morbidno mučenje

Okolnosti počinjenog ratnog zločina nad Karmen Kamenčić koje otkriva optužnica tužioca iz Bihaća Nazifa Felića govore o bijedi ljudskosti u poganom ratnom vremenu i neumoljivo okrutnim ženskim nitkovima.

– Optužene su zarobljenu Karmen Kamenčić predali pripadnicama Fronta žena Petrovac, među kojima je bila starješina ove jedinice Ranka Tomić, a koja je trenutno nedostupna državnim organima. Zatim su Karmen odvele u dolinu u blizini škole u Radiću, gdje je bio okupljen veći broj mještana ovog naselja, a Ranka Tomić joj je naredila da se skine do gola, a potom da puže po zemlji, usljed čega je zadobila mnogobrojne posjekotine po tijelu – navodi se u potvrđenoj optužnici tužioca Felića.
Kako dalje piše u optužbi, „ranjena bolničarka je potom natjerana da sebi kopa grobno mjesto, dok su joj među noge stavljali granje crnog trna“.

12002913_1023774400988045_3137369994183517563_n– U jednom trenutku su prišle Kuburić i Banjac i udarale oštećenu ljeskovim štapovima sve dok se oni ne bi slomili, a zatim joj je Banjac nožem odsjekla kosu, praveći joj prilikom rezanja krst na glavi, a kasnije joj je nožem urezala krst dužinom leđa, zbog čega je nastupilo obilnije krvarenje. Nastavljajući dalje mučenje, Kuburić je uzela nož i njime oštećenoj razrezala donji dio uha – stoji u optužnici.

Prema optužnici Tužilaštva USK, Ranka Tomić je potom Karmen odvela u dolinu udaljenu 70 metara, gdje je „izvjesni Veselko Đukić iskopao grobnu rupu, natjerao oštećenu da legne u nju i zatim je ubio pucajući iz pištolja“.
Optužene Borka Kuburić i Ranka Banjac brane se sa slobode, a za Rankom Tomić, koja je pobjegla u Srbiju, raspisana je potjernica.

Karmen Kamenčić pridružila se 1992. najhrabrijim patriotima Sanskog Mosta, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor nadmoćnoj četničkoj soldatesci u šumi Galaja prvih dana jula. Tada se velika jedinica bošnjačkih patriota iz Galaje razdvojila u dvije grupe. Jedna od oko 150 ljudi, nakon spektakularne akcije i zarobljavanja 40 srpskih oficira – vojnika, razmjenom je stigla do slobodnog Bihaća. U toj je grupi bila i Karmen.
Tijelo Karmen Kamenčić, bolničarke 5. korpusa Armije RBiH, nakon dvadesetogodišnje potrage konačno je pronađeno, ukopano ispod nadgrobne daske sa šifriranim brojem nepoznate osobe.

Neka joj je vječni mir i hvala za njenu požrtvovanost i hrabrost te za njeno učešće i doprinos u odbrani RBiH.

preuzeto od: orbus.be

AntiDayton 

DA LI ZNATE KO JE KARMEN KAMENČIĆ?
Komentari
Na vrh
X