Vijesti i reakcije

AVDO HUSEINOVIĆ: ISTINA SE MORA ZNATI O 02. I 03. MAJU 1992.

PROMOCIJA NOVE LEKTIRE AVDE HUSEINOVIĆA: ISTINA O 02. I 03. MAJU 1992. GODINE SE MORA ZNATI

Nakon nekoliko dokumentarnih filmova o dešavanjima u toku agresije na RBiH, hroničar i čuvar od zaborava bitnih dešavanja iz perioda odbrane Republike Bosne i Hercegovine, Avdo Huseinović, promovisao je knjigu o jednom od najvažnijih trenutaka za opstanak države, o 2. i 3. maju 1992. godine.

Na 360 strana u knjizi pod naslovom “Bosanski dan D ili slučaj Dobrovoljačka” prezentovana je hronologija dešavanja tokom dva dana, argumentovana brojnim dokumentima i izjavama direktnih učesnika u odbrani Sarajeva od napada pripadnika JNA.

Promocija je upriličena na jednom od pravaca napada agresorske vojske, kod mosta Skenderija. Samo nekoliko metara dalje od mjesta promocije zaustavljeni su agresiraki tenkovi i oklopni transporteri kojima je JNA pokušala zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH i time slomiti otpor branilaca Sarajeva, ali i cijele RBiH. Srećom, zahvaljujući prije svega hrabrosti mladića koji su skoro pa goloruki stali naspram pete vojne sile u svijetu, taj plan nije proveden u djelo.

Ideja o knjizi nastala je nakon što sam završio montiranje dokumentarnog filma “Bosna ili smrt” u kojem govorim upravo o dešavanjima 2. i 3. maja. Prilikom snimanja tog dokumentarca snimio sam brojne intervjue, ali sam samo njihov mali dio mogao iskoristiti u dokumentarnom filmu. Zbog toga sam i odlučio da napišem knjigu u kojoj sam iskoristio sav taj materijal. Osim toga, naknadno sam prikupio brojnu dokumentaciju koja govori o ovim događajima. Sama priprema knjige trajala je sedam godina, a prošle godine sam odlučio da bi 25. godišnjica bila prigodna prilika za promociju – istakao je Huseinović.

Neizostavan dio knjige je, svakako, i zarobljavanje predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i delegacije RBiH koja se vraćala sa pregovora u Lisabonu. Njih su pripadnici JNA, pod komandom generala Vojislava Đurđevca zarobili na Sarajevskom aerodromu i sproveli u kasarnu u Lukavici. Iz kasarne u Lukavici odvedeni su u razmjenu za generala Milutina Kukanjca i druge pripadnike JNA, koji su se nalazili u Komandi 2. vojne oblasti, u sarajevskom naselju Bistrik.

Tužilaštvo BiH vodi istragu o dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici. Međutim, kako to isto državno Tužilaštvo može objasniti činjenicu da za proteklih 25 godina nisu učinili ništa, niti su otvorili istragu, a kamoli da su podigli optužnicu protiv osoba koje su kidnapovale legalnog predsjednika jedne nezavisne i međunarodno priznate države, Aliju Izetbegovića. Zar kidnapovanje predsjednika nije zločin – pita se Huseinović.

S tim u vezi istaknuo je i druga dešavanja koja su ostala u sjeni slučaja Dobrovoljačka. Prema njegovim riječima, u toku pripreme ove knjige došao je do podatka da je samo u Sarajevu, od 4. aprila do 2. maja ubijeno 160 osoba, od čega oko 140 civila, a ti zločini nikada nisu istraženi.

Nije nikada istražen ni slučaj paljenja Glavne pošte u Sarajevu. Nju je, kako tvrdi Huseinović, zapalila specijalna jedinica JNA pod komandom pukovnika Milenka Šuputa, uz pomoć nekih bivših uposlenika Pošte. Šteta koja je tada načinjena procijenjena je na oko 150 miliona dolara.

Promociji knjige prisustvovalo je i nekoliko direktnih učesnika borbi 2. i 3. maja, među kojima su Jovo Divjak, Dževad Topić Topa, Adem Jež, Hasan Dolovac, Ajnur Mehičević, Alija Jašarević i drugi. Evocirajući uspomene na dešavanja od prije 25 godina, svi oni su istakli značaj ove knjige kao dokumenta koji će pomoći da se sva ta dešavanja nikada ne zaborave.

Institucije tzv. rs-a dokumentovale su sve ono što je bitno za njih iz ratnog perioda. To isto su uradile i institucije bivše tzv. herceg-bosne. Nažalost, bošnjački predstavnici u institucijama to nisu uradili, jer ova knjiga je trebala da se objavi mnogo ranije – izjavio je između ostalog Topić.

Među okupljenima je bio i pratilac rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića Nurudin Imamović Dinče, koji je, kao dio delegacije, bio zarobljen u kasarni u Lukavici, gdje je ostao još tri dana nakon obavljene razmjene.

Promociji je prisustvovao i jedan od prvih ratnih zaobljenika u Sarajevu, Dino Kapo, kojeg su pripadnici JNA uhapsili i odveli u zgradu Komande 19. aprila, a nakon toga i u vojni zatvor “Viktor Bubanj“, odakle je oslobođen 28. aprila.

Najveće torture preživio sam od pomoćnika komandanta Vojne oblasti za bezbjednost, pukovnika Ratka Kataline. Nažalost, poslije sam gledao da su neki mediji u Sarajevu od Kataline napravili žrtvu, pa čak i mirotvorca. Nisam mogao vjerovati kada sam gledao tu priču o njemu, a on je mene, tada momka od nepunih 19 godina, najviše tukao – ispričao je Kapo.

Posljednja korica knjige ilustrovana je intervjuom kojeg je general JNA Milutin Kukanjac dao za jedne beogradske novine 1994. godine, kada je prvi put istakao činjenicu da je u Dobrovoljačkoj poginulo šest, a ne 42 osobe. Ovu činjenicu javnost u Srbiji i tzv. rs-u i dalje ignoriše.

preuzeto: Faktor.ba – uredio: AntiDayton.com 

AVDO HUSEINOVIĆ: ISTINA SE MORA ZNATI O 02. I 03. MAJU 1992.
Komentari
Na vrh