Obavijesti

AVDO HUSEINOVIĆ I NOVI FILM O AGRESIJI NA RBiH

AVDO HUSEINOVIĆ I NOVI DOKUMENTARNI FILM O AGRESIJI SRBIJE I CRNE GORE NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

12540999_10207263376595585_6719396268851870207_nAvdo Huseinović, pisac, reditelj i istraživač jednostavno sebi ne dozvoljava predah. Avdo je čovjek je koji u isti mah jednostavno radi po nekoliko dokumentarnih filmova i kako se koji završi s radom tako ga i predstavlja javnosti, a nakon portfolija od 13 dokumentarnih filmova, on trenutno radi na još tri filma od kojih je jedan u fazi završetka, drugi u fazi rada i treći na samom početku.

Zbog našeg prijateljstva sa Avdom Huseinovićem, nedavno smo imali čast prisustvovati jednom od snimanja gdje su rađeni kadrovi izjava svjedoka silovanja tokom agresije. Zaista, nije jednostavno raditi ovaj posao koji Avdo radi, i da biste ovo radili kontinuirano, morate shvatati svoju ulogu u svemu ovome, kao i shvatati posljedice koje nose ovakvi dokumentarni filmovi.

12509699_10208536879329548_7730736665936054002_nAvdo Huseinović je čovjek koji je pun i prepun detalja, faktografije, dokaza, datuma i mjesta, lokacija, dešavanja, ali i tuge i bola, strahota i činjenica koje on mora proći, da bi ove činjenice bile predstavljene javnosti na filmskom platnu. Očigledno je da ga sve to dodiruje, jer nemoguće je biti od kamena, a slušati sve ono što vam ljudi svjedoče, često i u povjerenju, tako da sve to ostavlja traga na čovjeku. Ipak, ovaj čovjek nastavlja dalje.

Danas, 12. januara 2016. godine, Avdo Huseinović sa svojom snimateljskom ekipom je napravio prve kadrove i snimke za novi dokumentarni film. Ovaj put je obrađena u potpunosti izvršena agresija na međunarodno priznatu
Republiku Bosnu i Hercegovinu od strane Srbije i Crne Gore, odnosno tadašnje tzv. Savezne Republike Jugoslavije.
946470_10208536879249546_2743977254155442291_n
Ovaj dokumentarac se neće baviti unutrašnjim sukobima i izdajnicima, te paravojnim jedinicama unutar RBiH, već će u potpunosti prikazati AGRESIJU koja dolazi upravo izvana. Po prvi put imat ćemo video dokument koji će svjedočiti o apsolutnom predstavljanju svih detalja na jednom mjestu, a koji se tiču isključivo agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te zločina koje su počinili pripadnici JNA, SDB MUP-a Srbije, paravojnih formacija iz Srbije i Crne Gore, kao i mnogobrojni dobrovoljci i vikend-ratnici. Ova zadnje nabrojana struktura napravila je ogroman broj zločina u istočnom dijelu Republike Bosne i Hercegovine, i neka vas ne čudi zašto se nazivaju vikend-ratnicima, odnosno vikendašima. Pojačani intenzitet napada na položaje Armije Republike Bosne i Hercegovine i na nesrpska sela i gradove dešavali su se upravo vikendima, kada bi mnogi, u Srbiji zaposleni agresori, prelazili Drinu i granicu naše zemlje i dolazili da ovdje pljačkaju, siluju, muče, vrše agresiju, ubijaju,i na koncu toga čine genocid.

Prvi kadrovi za novi dokumentarni film urađeni su sa Zijadom Ribićem. Zijad je dao izjave i svjedočenje samo na par dana prije nego će ukopati svoje rođene sestre, nedavno pronađene u masovnoj grobnici u Kozluku kraj Zvornika. O ovom intervjuu, pročitajte i riječi autora Avde Huseinovića koje je napisao nakon snimljenih kadrova.

 

 

AVDO HUSEINOVIĆ – izjava na društvenoj mreži Facebook:

1934417_10207234734919561_7209428786689308501_nČetiri dana prije nego što će ukopati svoje četiri maloljetne sestre, danas sam snimio intervjuu sa Zijom Ribićem. Naime, danas je pala prva klapa budućeg filma čija je tema agresija Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovaj film ćemo zasigurno raditi u naredne dvije godine. 
Stotine su stranica relevantne dokumentacije, slikom treba proći kroz sva područja gdje su Vojska Jugoslavije i jedinice pod kontrolom Službe državne bezbjednosti i MUP-a Srbije, sprovod
ile vojne operacije. Čeka nas rudarski pos'o. Uz dok. film „Bošnjaci, genocid u kontinuitetu“, koji radimo već pune tri godine i čiji je završetak u finalnoj fazi, ako Allah da i doživim završetak ovog filma, moći ću slobodno kazati:“Hvala, toliko od mene“. Zijo je danas u dva sata svoje stravične ispovijesti svjedočio o agresiji u kojoj su 12.jula 1992.godine, „Simini četnici“ iz Rume ubili cijelu njegovu porodicu i još 20 rođaka u selu Skočić na području opštine Zvornik.
„Šta sanjaš?“-pitao sam Ziju, na kraju razgovora.
– “Kad sam budan, sanjam da će svi zločinci koji su došli iz Srbije i Crne Gore da ubijaju po Bosni, biti kažnjeni. A kad zaspim, sanjam tu noć. Tu noć u kojoj sam zauvijek ostao na svijetu sam” – odgovorio mi je.

Zahvaljujemo se Avdi Huseinoviću za njegov trud i rad u koji zaista ulaže svoj maksimum kako bi sve ono što nam se desilo ostalo dokumentovano na najbolji način, te prikazano u onom svijetlu u kojem su izvršeni agresija i genocid. Hvala ti.

S poštovanjem,
AntiDayton pokret

AVDO HUSEINOVIĆ I NOVI FILM O AGRESIJI NA RBiH
Komentari
Na vrh