Aktivnosti

ANTIDAYTON: BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA POVRATNIČKU DJECU U VIŠEGRADU

AntiDayton: Bajramski paketići za povratničku djecu u Višegradu i kurbani za socijalno ugrožene
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

12036444_10206636976815982_6536937874124549448_nOve godine je AntiDayton pokret putem svog članstva uspio obezbijediti novac i donacije za dva kurbana za Kurban Bajram. Kurbansko meso je planirano da se preda u javnu kuhinju na Baščaršiji od koje trenutno u Sarajevu korist ima preko 1700 građana glavnog grada BiH. Nakon ukupne procedure oko kurbana, meso je predato juče iza 16:00 sati u javnu kuhinju kod tetke Zilhe.

Pored dva kurbana koja smo predali Javnoj kuhinji na Baščaršiji, AntiDayton je obišao i porodicu Divović. Roditelje malog rahmetli Nermina Divovića koji je ubijen snajperskim hicem sa agresorskih položaja. Rahmetli Nermin imao je samo sedam godina kada je ubijen a njegova majka Dženana je u tom momentu ranjena istim metkom. Iako je porodica Divović “dala” dijete za grad Sarajevo, za državu, ovaj politički sistem im nikada nije ni pokušao život olakšati. Roditelji i dva brata rahmetli Nermina Divovića od kojih jedan nosi njegovo ime, žive u 18 kvadratnih metara na Bistriku, te su jako lošeg imovinskog stanja. AntiDAyton je ovoj porodici pomogao više puta i kada bude u prilici pomoći će im opet. Tako, ovaj put, za Bajram, članovi AntiDaytona su Divovićima odnijeli kurbansko meso i novčanu donaciju. Donaciju je poslao član pokreta iz Švicarske koji je želio ostati anoniman te smo porodici predali 400,00 KM pomoći koja im je namijenjena.
Ovim putem zahvaljujemo se članu i želimo da se njemu i njegovoj porodici ova donacija kao i sve druge vrate na najbolji mogući način. Hvala.

 

11218947_10206638235247442_4329745750922862976_nPored kurbana i donacije članstvo AntiDayton pokreta za ovu godinu je osiguralo 40 Bajramskih paketića za najmlađe povratnike na svoja ognjišta u Višegradu. Nakon što smo kontaktirali gospođu Bakiru Hasečić izašla nam je u susret te smo putem nje došli do kontakta sa gospodinom Suljom Fejzićem koji će nam omogućiti da u Višegradu i okolini obiđemo povratničku djecu te im uručimo bajramske paketiće.

Dogovoreno je da se u Višegrad pojavimo 27.09.2015. godine, tačnije četvrti dan Bajrama te da provedemo lijepe trenutke sa djecom. Radujemo se odlasku u Višegrad i druženju sa herojima povratka i herojima opstanka.

Članovi AntiDayton pokreta i ovaj put pokazali su da njihovo srce nema cijenu, da se njihov osjećaj ne može mjeriti te su pokazali da njihova srca kucaju još uvijek za cijelom BiH i da misle na povratnike na svoja ognjišta. AntiDayton je u par dana sakupio novac putem donacija članstva te obezbijedio paketiće za mališane u kojima je sadržaj isključivo ispunjen BH proizvodima.

AntiDayton je dokaz da pokret patriotskog i iskrenog stava može funkcionisati i bez registracije i da nije potrebna NVO cirkusijada koja se u BiH koristi u svrhu pranja novca i pravljenja paravana političkim partijama. Sretni smo i zadovoljni što možemo i na ovaj način pokazati da smo ljudi, patriote od riječi, da smo ekipa ljudi koja broji preko 12 000 članova i da nikada nećemo odustati od borbe za naš narod i našu zemlju. AntiDayton je primjer istrajnosti, primjer zauzetog stava i neće popustiti ni pred kojim stranačkim ucjenama i manipulacijama a posebno pred određenim medijskim izmišljotinama kojima nas žele prikazati kao ekstrem i teroriste ili na bilo koji drugi negativan način. Mi svoj put znamo, svoj cilj ćemo dostići i nikakva ovozemaljska sila neće zaustaviti našu borbu za očuvanje istine, za borbu protiv zaborava i borbu protiv nametnutog Daytona ali i protiv izdajnika ove zemlje i svih onih koji joj samo donose zlo.

12031584_10206627228932291_3147790356093006255_oNakon ovih bajramskih dana AntiDayton ima namjeru da se obrati Gradskoj Upravi grada Sarajeva zbog njihove nemarnosti. Naime, već godinu dana je prošlo kako je AntiDayton predao molbu za odobrenje za postavljanje spomen obilježja rahmetli Nerminu Divoviću na mjestu gdje je ubijen. Već godinu dana, uposlenici Gradske Uprave prave se neznalice i nijemi te je vrijeme da ih se na konkretan način podsjeti na predati zahtjev. Zaista je nečuveno da neko mora čekati preko godinu dana da bi postavio svom djetetu spomen obilježje na mjestu na kojem je ubijeno. Da napomenem, da je AntiDayton već uplatio i završio spomen obilježje i da ono čeka samo da bude postavljeno. Zbog nemara i neodgovornosti Gradse Uprave AntiDAyton morati će naknadno doplatiti uzmjenu godine postavljanja na samom spomen obilježju jer je zahtjev predat prošle godine u Septembru i do danas nikada nije niti odbijen niti odobren. Već je pred kraj i ova godina, te se nadamo da nećemo morati prepravljati i ovu godinu u 2016. Zbog ovakvih nemarnosti u Gradskoj upravi glavnog grada moraju se desiti promjene i potrebna je izmjena izbornog zakona kada je Gradska Uprava u pitanju. Gradonačeknika Sarajeva i zastupnike u Vijeću Gradske Uprave trebaju birati grašani a ne da se odabir vrši kao do sada. Neka vas bude stid i sram.

Još jednom, najveću zahvalnost upućujemo svim članovima AntiDayton pokreta koji su donirali i za kurbane i za paketiće te čak i novčana pomoć za porodicu našeg rahmetli Nermina Divovića.

S poštovanjem, u svoje lično ime i u ime cijelog AntiDayton pokreta zahvaljujem se svima na donacijama i od srca vam želim da ove dane provedete kroz dobra djela, u okruženju porodice, familije i prijatelja te da vam se vaša dobra djela vrate na najbolji mogući način a najviše dobrim zdravljem.
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Nihad Aličković
AntiDayton 2015.

ANTIDAYTON: BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA POVRATNIČKU DJECU U VIŠEGRADU
Komentari
Na vrh
X