Vijesti i reakcije

ALIČKOVIĆ: ZAUSTAVITE PONIŽAVANJE HISTORIJSKOG MUZEJA! POD HITNO!

ALIČKOVIĆ: ZAUSTAVITE PONIŽAVANJE HISTORIJSKOG MUZEJA! POD HITNO!

‼️POZIV VLASTIMA KANTONA SARAJEVO DA POD HITNO ZAUSTAVE OVO SKRNAVLJENJE HISTORIJSKOG MUZEJA‼️

Godinama već pišem o neodgivornosti direktorice Historijskog muzeja, Elme Hašimbegović. Gofinama upozoravam da ovim objektom koji bi trebao najviše da se bavi historijom naše zemlje ustvari radi sve da tu historiju promijeni ali s tim i budućnost.

Godine 2016. sam uspio sabotirati najavljeni koncert za 31. maj, na Dan Bijelih traka u istom ovom muzeju. Pritiskom, javnim pismima i brzom reakcijom koncert je otkazan za taj dan i pomjeren na drugi datum. Neshvatljivo je da ja koji nisam historičar moram da napominjem instituciju HISTORIJSKOG MUZEJA šta je na taj dan i da je taj koncert sraman i da ga treba odgoditi. Uz velike napore uspjeli smo na kraju.

Takođe, u septembru mjesecu 2019. godine uručili smo Historijskom muzeju maketu Nerminovog ubistva. Maketa je uručena uz obrćanje kakav je uskov i bio da se izloži pored Nerminovog džempera. Evo danas je 2023. godina, muzej to još uvijek nije uradio.

Historijski muzej koji bi trebao biti jedan od bitnijih faktora u BiH, doživljava svoju propast zbog onih koji njim upravljaju. Svima nam je poznato da se muzej koristi u privatne svrhe, da se prostorije izdaju i koriste po privatnim odabirima i svima nam je jasno da mnoge ambasade stoje iza ovoga jer se organizuju razne pijanke i drogiranje za njih i njihove pajdaše. Kakve veze imaju partyji sa historijskim muzejom? Nikakve.

Tako i sada, najavljena su dešavanja od 16.-18. juna u krugu Historijskog muzeja u kojem se organizuje tzv. festival Kvirhana, što jasno govori ko i na koji način stoji iza toga.

AKO JE HISTORIJSKI MUZEJ SPAO NA TO, da se u njegovom krugu jedino može OPIJATI, DROGIRATI, PARTYJATI, itd itd… onda nam je historija u rukama onih koji žele da nam historiju promijene a s njom i istinu pa i budućnost.

Tražim i Zahtjevam kao građanin grada Sarajeva, kao državljanin Bosne i Hercegovine, kao pojedinac koji se bavi kulturom sjećanja, historijom, faktografijom itd itd, da se POD HITNO ZAUSTAVI OVO SKRNAVLJENJE HISTORIJSKOG MUZEJA.

Ovo karikiranje i ismijavanje Historijskog muzeja je i više nego bolesno. Ovaj pokušaj da se centar moći LGBT populacije u BiH zakuca za ovaj objekat čemu on i služi već godinama, je poraz našeg naroda i nase politike ali i poraz čovječanstva i kulture. Koristiti Historijski muzej u bilo koje druge svrhe je skrnavljenje historijskih fakata i činjenica i eksponata s čim se muzej najmanje bavi nažalost.

Zaustavite ovo ponižavanje, zaustavite budžet muzeju. Zaustavite ih već jednom dok se ne raspadnu i postavite nekoga ko je dosljedan tom poslu. Prestanite da nas ponižavata. Radite svoj posao za koji ste plaćeni i udovoljite građanima koji de Facto imaju pravo da zabrane ovakvo skrnavljenje Historijskog muzeja. Umjesto da u tim prostorijama historijske časove drže branioci Domovine svaki vikend dva branioca, ove godine će od 16.-18. tu zanimacije praviti muškarci obučeni u žene, koji će predstavljati LGBT I Drag propulaciju. ZAUSTAVITE TO, NEMOJTE DA MI, NAROD, TO MORAMO ZAUSTAVITI!

Ove prostorije, ovaj objekat NIJE ZA TAKVO URINIRANJE PO NJEMU.

– Na sve to, 17. juna je godišnjica smrti komandanta Safeta Zajke, jednog od DEVET dobitnika ordena NARODNOG HEROJA ARBiH koji je dao svoj život braneći glavni grad svoje Domovine RBiH.

– Takođe 17. juna je i godišnjica početka napada i agresije na tada okupirano naselje Dobrinja koje broji preko 400 žrtava JNA i tzv. VRS-a napada.

– I na to sve, 18. juna je godišnjica masakra na Dobrinji kod Osnovne Škole “Skender Kulenović” kada je ubijeno SEDAM a teško ranjeno 12 civila.

Umjesto da Historijski muzej posveti te dane ovim značajnim i historijskim datumima i žrtvama i podsjeti na njih, upravitelji muzeja napravit će tzv. festival kvirhana na kojem će se promovisati apsolutni nemoral i ismijavanje moralu i normalnim ljudskim načelima.

ZAUSTAVITE OVO, ne zanima nas ni kako i niti nas zanimaju opravdanja, ni argumenti. Ja sam vam upravo nabrojao PROTUARGUMENTE! Ne zanima nas ni tzv. Sarajevska otvorena scena, ni organizatori, ni sponzori, ni ambasade ni uprava muzeja!

Muzej je kulturna institucija koja treba da promoviše historiju a ne nemoral i nakaradne tzv. evropske vrijednosti!

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

ALIČKOVIĆ: ZAUSTAVITE PONIŽAVANJE HISTORIJSKOG MUZEJA! POD HITNO!
Komentari
Na vrh