Vijesti i reakcije

ZASTRAŠIVANJE – ZAR JE KRALJEVA SUTJESKA U REPUBLICI HRVATSKOJ?!

ZASTRAŠIVANJE BOŠNJAKA I NAPAD NA SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE – ZAR JE KRALJEVA SUTJESKA U REPUBLICI HRVATSKOJ I ŠTA RADI NJENA ZASTAVA NA SPOMENIKU BOSANSKE KRALJICE?! 

Nakon što je AntiDayton pokret sa FB grupom “KRALJEVINA BOSNA” organizovao 30.10.2016. godine pohod na bosanski kraljevski grad Bobovac, kao i posjetu Kraljevoj Sutjesci, te time i posjetu bosanskom vladarskom dvoru, oglasio se veliki broj fašističkih, nacional-šovinističkih i prohrvatskih i velikohrvatskih portala uključujući i (HRT) Hrvatsku Radio Televiziju komšijske države, koji su objavili propagandnu obmanu fra Stjepana Duvnjaka.

AntiDayton pokret u svim medijskim pisanim istupima bio je prikazan kao teroristička, huliganska  pa čak i narkomanska organizacija što je i više nego dovoljan materijal za pokretanje tužbe protiv navedenih medija. Cjelokupna reakcija na posjetu bosanskom vladarskom dvoru zamračena je propagandnim pismom, a najviše samim lažima fra Stjepana Duvnjaka koji je u svom tekstu naveo kako su katolički stanovnici Kraljeve Sutjeske bili zastrašivani. Pojedini navedeni šovinistički mediji su na te tvrdnje dodavali i vlastite laži, pa i to da je misa prekidana, da su posjetioci i izletnici ulazili u samostan i skrnavili spomenik kraljice Katarine, što su notorne i opasne laži i huškanje.

Ovakve izjave i natpisi su bili izoštreni isključivo odbojnošću prema zastavi sa šest zlatnih ljiljana koja je u suštini simbol star više od 700 godina, simbol Kraljevine Bosne, pa je van pameti da neko i pomisli da tu zastavu može zabraniti bilo gdje u državi, a posebno na mjestima na kojima se vijorila u najvećem sjaju.

Nakon svih navedenih članaka i laži te nakon podrške tim natpisima iz Republike Hrtvatske putem Hrvatske Radio Televizije (HRT) u proteklim danima našao se neko ko je u pravom smislu i riječi i djelu SKRNAVIO spomenik kraljice Katarine Kosače Kotromanić zastavom Republike Hrvatske.

Ovim putem pitamo fra Stjepana Duvnjaka:

ŠTA RADI ZASTAVA DRUGE DRŽAVE NA SPOMENIKU BOSANSKE KRALJICE?

Da li je to iskrivljivanje historije kako ste naveli da mi propagiramo ili je pak ovo agresorsko prisvajanje bosanske kraljice pod crveno-bijeli kockasti plašt nova želja za ponovnim stvaranjem NDH na silu? Da li je fra Duvnjak ovo zastrašivanje Bošnjaka u Kraljevoj Sutjesci? Da li je ovo napad na bosansko srednjovjekovlje ili je ovo za vas jedan običan opravdan ljudski čin? Da li se fra Duvnjak vama neko najavio da će doći do spomenika bosanske kraljice Katarine i zaista skrnaviti njeno ime i njenu bosansku krunu sa ljiljanima? Da li je ovo ogrtanje bosanske kraljice Katarine u zastavu Republike Hrvatske iskrivljivanje historije? Od vas pod hitno tražimo odgovore i reakciju na ovakav poduhvat, inače ćete samo potvrditi našu reakciju na šovinističko-propagandne i lažne navode koje ste napisali u Vašem tekstu.

Ovakav drzak, bezobrazan i agresivan napad zastavom komšijske države koja je izvršila AGRESIJU na međunarodno-priznatu, nezavisnu i suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu zaslužuje pravu istragu koju ste vi pominjali u našem slučaju pa čak i diplomatsku notu.

img_1316Nakon etiketiranja naših članova, odnosno članova AntiDayton pokreta koji su bili na izletu u Kraljevoj Sutjesci, a koje su pojedini novinari nazvali “NARKOMANIMA”, pitamo i vas fra Duvnjak da li i vi mislite tako i o onih desetak djece ispod 10 godina starosti koje smo poveli da upoznaju svoju prošlost, a koji su okarakterisani kao narkomani? Ovu etiketu prišila im je Ivana Cvjetković, kvazinovinarka TV KISS, lijepe vanjštine, ali očigledno prazne glave i srca, i šovinističke orijentacije!

Ako neoustaše misle da je partija šaha gotova ogrtanjem bosanske kraljice u crveno-bijelu šahovsku tablu, podsjećamo ih da spomenuta partija šaha ni izbliza nije završena, podsjećamo ih – bosanska kraljica još uvijek čvrsto stoji na bosanskom tlu!

Ovim putem takođe pozivamo “Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH” kao i druge institucije Bosne i Hercegovine da istupe u javnost i upute protestne note i kritike na ovakve poteze, jer ovakav način skrnavljenja bosanskih historijskih ličnosti se više ne smije i ne može tolerisati.

AntiDayton pokret 

ZASTRAŠIVANJE – ZAR JE KRALJEVA SUTJESKA U REPUBLICI HRVATSKOJ?!
Komentari
Na vrh