Obavijesti

TUŽNA GODIŠNJICA ZLOČINA HVO-A U DONJOJ VEČERISKOJ

TUŽNA GODIŠNJICA ZLOČINA HVO-A U DONJOJ VEČERISKOJ

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, pripadnici HVO-a jedinica za posebne namjene TVRTKOVCI koji su bili pod komandom HVO brigade FRANKOPAN iz Travnika zajedno sa hrvatskim komšijama pripadnicima 92. domobranske pukovnije HVO-a tačnije 4. Vod, napali su selo Donja Večeriska Opšina Vitez.

Selo su tada branili maksimalno slabo naoružani pripadnici Armije RBiH, tačnije njih 40, te i 10 pripadnika policije MUP-a RBiH. Napad na selo je zatekao pripadnike ARBiH i u drugim mjestima tako da nisu mogli pomoći u odbrani svojim saborcima koji su herojski branili selo dva dana od 300 povampirenih hrvatskih tzv. vojnika.

U selu je ostalo setam civila koje su hrvatski ekstremisti ubili dok se za Haskić Mehmedom, sinom Sulje Haskića i danas traga. U selu je takođe ubiijen i pripadnik ARBiH Bešić Dafer. Selo je tokom ovog napada totalno zapaljeno i opljačkano. Ipak, preživjeli mještani vratili su se u ovo malo mjesto kraj Viteza i nastavili život koji su obnovili do određene mjere.

U redovima ARBiH i MUP RBiH poginulo je jos osam mjestana pa je tim povodom juče 17. aprila 2017. godine prigodnim programom podsjećeno na ove hrabre i gazijske šehide.

Napominjemo da za počinjeni zločin niko nije odgovarao iako se zna ko je zločine počinio i koje su komšije direktno učestvovale u napadu i zločinima.

Spisak civilnih žrtava:

Haskić (Agan) Habiba, Haskić (Nuraga) Zirafeta, Zlotrg (Zeir) Sakib, Memeledija (Agan) Fatima, Haskić (Hasan) Smajo, Haskić (Hadži Omer) Emina, Haskić (Mahmut) Mehmed.

Spisak poginulih pripadnika ARBiH:

Haskić (Kasim) Nedib, Basić (Rasim) Džafer, Haskić (Suljo) Mahmut, Haskić (Sadija) Ferhat, Haskić (Midhat) Mirsad, Haskić (Mehmed) Senad, Hajdarević (Meho) Jasmin, Smailkadić (Rife) Nijaz, Haskić (Mujo) Husein.

NEKA JE VJEČNI RAHMET ŽRTVAMA I ŠEHIDIMA A ZLOČINCIMA VJEČNA KAZNA!

AntiDayton Pokret 

TUŽNA GODIŠNJICA ZLOČINA HVO-A U DONJOJ VEČERISKOJ
Komentari
Na vrh