Vijesti i reakcije

SRAMOTA: UBICAMA SMAJE ĆESIRA UKUPNO 17 GODINA ZATVORA

SRAMOTA: UBICAMA SMAJE ĆESIRA SAMO 17 GODINA ZATVORA

Ena Lipa i Salih Arnautović te Emir i Munira Lipa osuđeni su danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na ukupno 17 i po godina zatvora zbog kontinuiranog zlostavljanja troipodogišnjaka Smaje Ćesira koje je na koncu za posljedicu imalo i smrt dječaka u februaru 2014. godine.

Salih Arnautović, očuh dječaka, nakon ponovljenog suđenja za zapuštanje i zlostavljanje djeteta te nanošenje teških tjelesnih povreda, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina.

Ena Lipa, majka ubijenog Smaje, za nasilje u porodici i nanošenje lakih tjelesnih povreda dobila je jedinstvenu kaznu od pet godina i šest mjeseci zatvora.

Emir i Munira Lipa, djed i nana dječaka, također za nasilje u porodici i lake tjelesne povrede osuđeni su na po dvije i po godine zatvora.

Oni su proglašeni krivim zato što su u vremenskom periodu od sredine decembra 2013. do 25. februara 2014. u kući u Hadžićima sistematski zlostavljali troipogodišnjeg Smaju Ćesira, jer liči na biološkog oca.

To su radili tako što su ga zatvarali u kući, tjerali da sjedi ispod stola, te mu nanijeli 30-ak povreda po cijelom tijelu rukama i uz pomoć različitih oruđa, poput kaiša, makaza, noža, voska i drugog.

Podsjećamo, Ena Lipa, majka ubijenog dječaka Smaje Ćesira, i očuh Salih Arnautović osuđeni su za ubistvo dječaka i već izdržavaju kazne za ubistvo od po 40 godina zatvora. Međutim, suđenje je u odnosu na gore krivična djela ponovljeno.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu donesena je 22. juna 2015. godine i tada su Ena i Salih dobili po 40 godina robije za monstruozan zločin dok su dječakovi djed i nana, Emir i Munira Lipa, zbog nasilja u porodici i nanošenja lakših tjelesnih povreda osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

ZLOSTAVLJANJE DO SMRTI: Kobnog 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta, te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi sipali vodu i doveli ga svijesti.

No, udarci, koje su mu majka i očuh tog dana zadali, kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, a što je dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

preuzeto: faktor.ba

SRAMOTA: UBICAMA SMAJE ĆESIRA UKUPNO 17 GODINA ZATVORA
Komentari
Na vrh