Vijesti i reakcije

SEJFUDIN TOKIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO VLADI I SKUPŠTINI KS

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uputio je otvoreno pismo Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo zbog, kako ističe, kontinuiranog maltretiranja, torture i montiranih prekršajnih i krivičnih postupaka pripadnika MUP-a KS te zatražio zaštitu za svoju porodicu i sebe.

tokicpismoU pismu je Tokić naveo kako su u protekle tri godine njegova kuća i imanje u okolini Sarajeva bili opljačkani u više od trideset teških krađa, provala i premetačina, pri čemu je otuđena imovina u vrijednosti višoj od 70.000 KM.

Takođe je naveo da je njegov automobil ukraden sa parkinga na sarajevskom aerodromu, a da sarajevska policija u svim ovim slučajevima teških krivičnih djela ništa ozbiljno nije učinila, takođe, isto vrijeme je zabilježeno da satima dok je trajalo otuđivanje njegove imovine policija nije dolazila na pozive komšija da to spriječe.

“Pored navedenog, ja i moja porodica izvrgnuti smo stalnom maltretiranju, neovlaštenom praćenju, te sistematskoj torturi kriminaliziranih pripadnika policije Kantona Sarajevo”, naglašava Tokić.

On je dodao kako je njegov automobil više od deset puta bespravno uklanjan paukom, te da su mu montirani prekršajni nalozi bazirani na izmišljenim iskazima ili falsificiranim činjenicama, ali i da je u dva navrata lišavan slobode protivno zakonima. Tokić je takođe dodao da je organizator ovih aktivnosti komesar Vahid Ćosić sa, kako Tokić navodi, “kriminaliziranim strukturama sarajevske policije, te povezanošću sa elementima policije RS”. Tokić je kazao da se sve ovo sistematski čini sa ciljem pokušaja diskreditiranja njegove ličnosti i ugleda, te psihičkog iznurivanja, a kako takođe navodi, Ćosićeva aktivnost je pokušaj montiranja krivičnog postupka po urneku pročetničke policije manjeg bh. entiteta u Banjoj Luci, pri čemu je nedvosmisleno učestvovao u falsificiranju više iskaza, nalaza i dokumenata”.

Tokić poručuje da za sve navedene tvrdnje postoje pismeni dokazi i svjedoci koje može osigurati odgovarajućem nezavisnom tijelu.

“Tražim od Vlade i Skupštine KS kao nadređene institucije civilne vlasti da moju porodicu i mene zaštite od samovolje komesara Ćosića i njegovih kriminaliziranih saradnika”, navodi se u Tokićevom pismu Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo. Tokić je podvukao i da su maltretiranje i tortura koju je pretrpio poslednje tri godine imanentne samo nacrnjim totalitarnim režimima.

SEJFUDIN TOKIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO VLADI I SKUPŠTINI KS
Komentari
Na vrh