Obavijesti

PRESELIO JE RAMIZ NUKIĆ, SAKUPLJAČ KOSTIJU ŽRTAVA GENOCIDA

PRESELIO JE RAMIZ NUKIĆ, SAKUPLJAČ KOSTIJU ŽRTAVA GENOCIDA

‼️DANAS JE PRESELIO RAMIZ NUKIĆ, TRAGAČ ZA KOSTIMA ŽRTAVA GENOCIDA‼️

U 63. godini preselio je danas Ramiz Nukić, sakupljač kostiju žrtava genocida u Srebrenici.
Posljednjih mjeseci Nukić je vodio ljutu bitku sa okrutnom bolešću, ali je jutros oko 11 sati zauvijek prestalo kucati srce ovog velikog i hrabrog čovjeka.

U zvorničkoj bolnici jutros je u 63. godini preselio Ramiz Nukić iz Kamenice kod Bratunca, poznat kao čovjek koji je za života svakodnevno tragao za kostima ubijenih žrtava u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995. godine.

Ramiz Nukić je uspio preživjeti put pakla od Potočara do Nezuka u julu 1995. godine, ali su mu na tom putu ubijeni otac, dva brata, amidža…

Sa porodicom se 2004. godine vratio u selo ispod Kameničkog brda i zloglasne Bukve. Na tom lokalitetu u julu 1995. godine u jednom danu ubijeno je više od hiljadu Srebreničana. Od povratka u svoje selo pa sve dok je mogao hodati, Nukić je u okolnim šumama pronašao oko 260 posmrtnih ostataka žrtava genocida nad Bošnjacima.

U ranijim razgovorima za Anadolu Agency Ramiz Nukić je govorio o saradnji sa Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

“Ja pronađem, javim njima i oni dođu da snime i pokupe. Onda ide njihova procedura. A, za to vrijeme ja i dalje tragam. Kosti tražim skoro 14 godina. Radim to da obradujem porodice iako nije to baš neko radovanje, ali ipak i jeste jer kada nađeš kosti makar znaš gdje ćeš ukopati te posmrtne ostatke. Hoću da pomognem porodicama jer znam kako je meni bilo teško dok nisu pronašli kosti mog oca i braće. Sada znam gdje su, u Potočarima. Bio sam u neizvjesnosti”, ispričao je Nukić.

Isticao je da je teško, nakon toliko godina, pronaći kompletno tijelo, ali svaka kost je jako bitna.

“Mislim da sam pronašao do 260 posmrtnih ostataka“, govorio je.

Nukić je svakodnevno obilazio šumsko područje u okolini njegove kuće. Ruta u dužini od oko osam kilometara nije lagana. Brdo, mala staza i blato. Na većem dijelu puta vidljivi su ostaci konzervi, kašike, obuća, razbijeno ogledalo… Na jednom stablu nalazi se i nož koji je srastao sa drvetom.

“Tu su kosti od nogu, dvije od ruku, vilica, karlična kost, stopala i prsti i jedna ključna kost. Koliko godina kupim još nikada nisam pogriješio kada su kosti u pitanju. Pronalazim i predmete poput kašika, četkica za zube, aparat za brijanje. Nađe se i odjeće, ali ona je već propala, torbe… Puno toga je već propalo“, govorio je za života Ramiz Nukić.

Vrijeme i mjesto dženaze bit će određeno naknadno.

Zahvalni smo ti Ramize, i neka te Allah nagradi Džennetskim odajama za tvoje srce i tvoj trud. Tvojoj porodici želimo puno snage i sabura. Neka ti se tvoja dobra djela vrate u najljepšem obliku i da te Allah u Džennetu sastavi sa tvojim ocem i tvojom braćom rahmetli i našim ostalim šehidima!

Hvala ti… ❤️

PRESELIO JE RAMIZ NUKIĆ, SAKUPLJAČ KOSTIJU ŽRTAVA GENOCIDA
Komentari
Na vrh