Vijesti i reakcije

POVRATNICI NIKAD NISU BILI ZAŠTIĆENI

POVRATNICI, KOJI SU TOKOM AGRESIJE PROTJERANI SA SVOJIH OGNJIŠTA ILI SU POBJEGLI OD SIGURNE SMRTI SRPSKIH ZLOČINACA, NIKADA NISU BILI KONKRETNO ZAŠTIĆENI OD STRANE VLASTI

U paljanskom selu Hotočina u nedjelju je brutalno pretučen povratnik Fadil Bašić (65), kojeg je fizički napao komšija iz susjednog sela Đorđe Janković, koji mu je drvenom letvom nanio teške povrede po glavi i tijelu. Nakon napada, nesretni starac završio je u sarajevskom Kliničkom centru (KCUS), gdje je zadržan na liječenju.

Kako je ispričao Fadilov sin Ajdin Bašić, koji smatra da je napad motiviran međunacionalnom netrpeljivošću, sve je počelo nakon što je Janković, zajedno sa svojim, sa ispaše odveo i 5-6 krava koje su u Bašićevom vlasništvu. Bašić je nakon toga otišao po svoje krave, da bi ga Janković fizički napao i udario dva-tri puta šakom u lice.

– Otac je, da bi izbjegao dalje probleme, jer ipak se radi o starijem čovjeku, okrenuo se i otišao na Pale u Policijsku stanicu da prijavi napad. Tu su mu rekli da ne mogu ništa poduzeti jer je neradni dan-tvrdi Fadilov sin.

U povratku iz policijske stanice ga je, kaže, Janković ponovo presreo sa svojim automobilom.

– Odmah ga je počeo tući da li nekom letvom ili bejzbol-palicom, on to nije vidio. Sreća je da je cestom naišao drugi automobil, pa ga je prestao udarati i ušao u svoj automobil i pobjegao, ispričao nam je mlađi Bašić, te dodao da je njegovom ocu prva pomoć pružena u Domu zdravlja na Palama, odakle je prevezen u sarajevski KCUS, gdje se još nalazi na liječenju.

– Zadobio je lom ruke, ima povrede vrata i glave, kao i noge. To je čovjek od 65 godina i ne znam kako je uopće preživio takav napad. Radi se o klasičnom pokušaju ubistva, jer ko zna šta bi bilo da to drugo vozilo nije naišlo- tvrdi Bašić.

Prema njegovim riječimna, Janković je i odranije poznat po tome što je krao i otimao od komšija po paljanskim selima. Nakon incidenta je, kaže, priveden, ali je odmah nakon saslušanja pušten iz policije. Ono što ih najviše boli, kaže, je to što je policija djelovala potpuno nezainteresovano kada je njegov otac otišao da prijavi slučaj.

– Oni misle da se i dalje mogu ponašati kao da je ‘92. godina, napadati ljude i otimati im imovinu- kaže Bašić, te dodaje da namjerava unajmiti advokata i tužiti Jankovića.

Iz Centra javne bezbjednosti tzv. Istočno Sarajevo demantiraju navode da je riječ o napadu zbog međunacionalne netrpeljivosti, te tvrde da se radi o komšijama koje su i ranije imali neke svoje razmirice.

– Nije tačno da nije zaprimljena prijava. Policijski službenici rade i nedjeljom i praznikom i to jednostavno nije moguće. Prvi put je dokumentovan prekršaj, da bi nakon fizičkog napada osoba Đ. J. odmah bila uhapšena i privedena na kriminalističku obradu- kazala nam je Danka Tešić, glasnogovornica Centra javne bezbjednosti tzv. Istočno Sarajevo.

Ona je dodala da će, po dokumentovanju slučaja, u zavisnosti kako djelo bude kvalifikovano, Tužilaštvu u tzv. Istočnom Sarajevu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Jankovića.

Danas je povrijeđenog Fadila u klinici posjetio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Muharem Fišo.

Povratnici se moraju zaštititi. Ti ljudi svakako su heroji boraveći na prostoru s kojeg su tokom agresije i protjerani, te trpe torturu same vlasti u genocidnoj tvorevini i preživljavaju jedva. Narod koji se vraća na svoje ognjište mora biti osiguran i zaštićen obavezno jer nije mu potrebno da prolazi ponovo torturu kakvu je prolazio 92-95. godine.

preuzeto: Faktor.ba – uredio: AntiDayton.com

POVRATNICI NIKAD NISU BILI ZAŠTIĆENI
Komentari
Na vrh