Vijesti i reakcije

POSTAVLJEN PA UKLONJEN SRAMNI PLAKAT NA MJESTU ZLOČINA HVO-a

POSTAVLJEN P UKLONJEN SRAMNI PLAKAT NA MJESTU ZLOČINA HVO-a

U bugojanskom naselju Vrbanja u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u julu 1993. godine ubili i masakrirali 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, jutros je osvanuo džambo-plakat s pozivom na obilježavanje 25. godišnjice HVO 8. aprila u Mostaru.

Na plakatu iza kojeg stoji UG Hrvatski narodni sabor (HNS), što je i navedeno, upućen je poziv na svečanu akademiju u dvoranu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru s početkom u 12 sati.

Plakat je bio postavljen neposredno uz spomen-obilježje žrtvama u Vrbanji, odnosno na mjestu gdje je bila masovna grobnica, što je danas izazvalo ogorčenje porodica i udruženja žrtava, stanovnika Vrbanje, građana Bugojna i okolnih mjesta Gornjovrbaske regije. Predstavnici žrtava smatraju da je riječ o sramnoj provokaciji koja ima za cilj da izazove međunacionalne netrpeljivosti, ali da neće najesti na takve prizemne pokušaje. Apeliraju na smirenost i uzdržanost.

Vjeruju da sve očito ima veze sa žalbenim postupkom pred Haškim tribunalom protiv Jadranka Prlića i ostalih najviših vojnih i političkih dužnosnika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne koji je započeo ove sedmice. Inače, presuda u slučaju “Prlić i ostali” očekuje se u novembru ove godine.

Pripadnici HVO-a ubili su jula 1993. godine u Vrbanji kod Bugojna 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije. Od 17. do 28. jula u ovim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.

U logoru koji su jedinice HVO-a formirale u prostorijama motela Akvarijum prisilno je bilo zatvoreno još 46 osoba. Porodice ubijenih već dvadeset godina muči to što za zločin u Vrbanji nisu odgovarali glavni krivci i njihovi nalogodavci.

Kod spomen-obilježja u Vrbanji svake godine u julu bude položeno cvijeće i proučena Fatiha pred duše svih ubijenih.

KASNIJE OKO 18:00 SATI SRAMNI PLAKAT JE UKLONJEN!

Na reagiranje Udruženja Porodica stradalih Vrbanja 1993 u bugojanskom naselju Vrbanja, u popodnevnim satima sklonjen je džambo-plakat s pozivom na obilježavanje 25. godišnjice HVO 8. aprila u Mostaru.

preuzeto: bug.ba

POSTAVLJEN PA UKLONJEN SRAMNI PLAKAT NA MJESTU ZLOČINA HVO-a
Komentari
Na vrh