Vijesti i reakcije

POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ UČITELJICI I UČENICIMA

DANAS JE POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ UČITELJICI FATIMI GUNIĆ I NJENIM UČENICIMA

img_1218Nekadašnja škola 1. maj na Alipašinom polju, 27. februara 1994. godine tokom opsade Sarajeva dobila je naziv “Osnovna Škola Fatima Gunić” po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa 1993. godine.

Taj isti dan, na drugoj lokaciji u istom naselju desio se još jedan masakr u kojem je ubijeno pet osoba a 42 ih je lakše i teže ranjeno.
U okviru ”Dani sjećanja”, prigodnog obilježavanja ubistva učiteljice Fatime Gunić i učenika Feđe Salkića, Adisa Mujale i Vedada Mujkanovića , u osnovnoj školi Fatima Gunić otvorena je ”Soba sjećanja” gdje su izloženi razni predmeti, odjeća i novinski članci koji podsjećaju na taj tragičan događaj.

img_1223Direktor Osnovne Škole Fatima Gubić, gospodin Hajrudin Ćuprija, svijetli je primjer jednog edukatora koji svjesno od kada je na ovoj funkciji ne dozvoljava da učiteljica i njeni učenici odu u zaborav. Iz godine u godinu program obilježavanja na temu ove tužne godišnjice se širi i jača te postaje tradicionalno sve konkretniji i značajniji kako bi svi učenici u toj školi bili maksimalno educirani o ovom događaju. Ove godine je ovom događaju posvećeno tri dana u sklopu kojih je i dječiji nogometni turnir osnovnih škola iste opštine. Tako da pored učenika škole Fatima Gunić, na ovaj način svoju svijest izoštravaju i učenici i djeca drugih škola što je jako bitno. Uz cjelokupan program obilježavanja, učenici ove škole pustili su četiri goluba s porukom DA MIR VLADA U SVIJETU i da se nikada i nigdje ne potiču dječije suze. Ovu poruku takođe nekoliko učenika je poslalo u svijet na nekoliko stranih jezika, na turskom, engleskom, njemačkom, ruskom, i dr.

img_1228S početkom u 11:00 sati danas je položeno cvijeće ubijenoj učiteljici i učenicima kraj spomen obilježja na Trgu ZavnoBiH-a na Alipašinom Polju. Pored AntiDayton pokreta koji je odao poštovanje i ove godine i položio buket ljiljana, cvijeće su položili i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, te delegacije Opštine Novi Grad, predstavnici Kantona Sarajevo ali i roditelji i rodbina žrtava te i učenici Osnovne Škole Fatima Gunić.

ČUVAJMO OD ZABORAVA ŽRTVE AGRESIJE I GENOCIDA JER SAMO NA TAJ NAČIN MOŽEMO SAČUVATI SVIJEST I SAČUVATI NOVE GENERACIJE OD ISTE SUDBINE!

AntiDayton pokret

POLOŽENO CVIJEĆE UBIJENOJ UČITELJICI I UČENICIMA
Komentari
Na vrh